Събота, 27 Авг 2022
    
Бизнес

Няма продадено на държавата зърно от региона

  28.05.2022 12:28  
 Няма продадено на държавата зърно от региона

Дона МИТЕВА

„Няма подадено зърно на държавата. Колегите си изчистиха складовете. Подготвят се за новата реколта.“ Така коментира зам.-председателят на Съюза на зърнопроизводителите от Бургаско Александър Сотиров, дълго обещаваната подкрепа от държавата към техния бранш и широко обявеното изкупуване на пшеница за резерв на държавата. Заявката на правителството беше дадена още през март. Тогава правителството пое ангажимент да изкупи 1 млн. тона пшеница, царевица и слънчоглед за нуждите на държавния резерв.

„Принципно се познаваме с колегите от региона и аз лично не съм чул  нито един от тях да каже, че  е продал зърно на държавата. А вече е и късно, ние се подготвяме за новата реколта. Не съм категоричен, може да има и малки изключения, но помежду си говорим, че държавата дава много по ниска цена от тази, която е на борсата. При сегашната ситуация за нас всяка стотинка е важна“, казва Сотиров.

От Бургас преди време земеделският министър Иван Иванов призова зърнопроизводителите да бъдат патриоти и да продадат от останалото в хамбарите зърно на държавата, на по-ниска цена.

Още тогава, при срещата със земеделците, Николай Киров, председател на зърнопроизводителите в Бургаско контрира, че по-голямата част от зърното е вече у търговците. Както и това, че цената не е твърде приемлива.

В момента фермерите в региона започнаха да сключват договори на зелено за пшеницата, която ще ожънат. „Става дума за 750 лв. на тон, това което чувам, че се договаря. Сигурно ще има и до 800 лв. Опитът от предходни години показва, че тази цена се запазва и по време на жътва“, подчертава Сотиров. Не е изключено и още да се вдигне.

Така излиза, че идеята за изкупуване на зърно от държавата буквално ще изтече в канала и ще остане само големият шум, който се вдигна около нея. Цената, която държавата дава, е 570 лева.

Засега годината е добра и зърнопроизводителите се надяват да няма катаклизми докато дойде време за жътва, а и по време на нея.


Анкета

Мнения

Мнения Приморско
Д-р Димитър Германов, кмет на Приморско: Очаква ни по-различен летен сезон
  24.05.2022 16:28      

Георги РУСИНОВ   -Д-р Германов, днес е един хубав празник, празник е