Сряда, 29 Юни 2022
    
Общество

Започва преместването на украинските граждани

  28.05.2022 18:02  
Започва преместването на украинските граждани

От утре започва преместването на украинските граждани, настанени по Черноморието, във ведомствени бази в страната. То ще продължи до 1 юни.

Първите 200 украински бежанци, които досега са живели в хотели във Варненско, ще заминат утре за Рибарица и Паничище, където ще бъдат настанени в различни бази. Това съобщи днес във Варна зам.-министърът на транспорта Владимир Върбанов. Той уточни, че вече е създадена организация за превоза на всички украинци, които трябва да бъдат преместени от Черноморието към вътрешността на страната, предава БТА от нарочния брифинг, състоял се в областната управа на Варна късно следобед.

Те ще пътуват или с извънредни композиции, или в допълнителни вагони към традиционните влакове, които се движат из страната. Очаква се утре първите украинци да пътуват в 4 допълнителни вагона, прикачени към композицията, движеща се между Варна и София в 10.30 ч.

От Варненско трябва да бъдат преместени около 7 хиляди души, каза Коцев. Той призова хората да не се притесняват и да пазят спокойствие, тъй като е създадена организация за превоза и настаняването им.

До момента в България са влезли 300 хиляди украински бежанци, посочи Мариана Тошева, председател на Държавната  агенция за бежанците (ДАБ). Тя уточни, че всички, които са пожелали временна закрила, са регистрирани.

Предварителните данни от проведената сред чужденците анкета показват, че са я попълнили над 40 хиляди души, каза още Тошева. По думите й от тях 3 процента са бременни жени, 7 на сто хора са с увреждания, а около 10 на сто са с хронични заболявания, част от които са в лежащо състояние.

Тошева посочи още, че все още има държавни ведомства, чиито бази не са подготвени за приемане на бежанци. Тя не каза кои са те, но подчерта, че са нарушили заповед на Министерския съвет и ще понесат своята отговорност, ако до 24 часа не изпълнят задълженията си.

По думите на Тошева в страната хотелите, изразили желание да се включат в новата програма за настаняване на бежанци, са малко над 500. Част от тях – около 300, са бази, в които вече има настанени украинци.

Председателят на ДАБ съобщи още, че близо 3 000 от пристигналите във Варненско бежанци вече са намерили работа. Тя припомни, че новата програма за хотелите, които настаняват бежанци срещу 15 лева на ден, е с продължителност 3 месеца. През това време хората могат да си търсят работа, допълни Тошева. По думите й украинците, които трябва да бъдат превозени до вътрешността на страната от Добричкия регион, са под 1000 души. Най-много са в Бургаско - около 10 000.

ДАБ пое изключително трудна задача с настаняването на бежанците, много институции, местни власти, са ангажирани да осигурят на хората най-важното – подслон и храна, посочи Тошева. Тя припомни, че в други страни пристигащите са настанявани в спортни зали и палатки. Никак не ни се иска, но ако се наложи, може да се търсят и такива варианти и у нас, обобщи тя.


Анкета

Къде ще почивате лятото?


Резултати

Мнения

Мнения
 Решено: БСП стопира преговорите с ПП за ново правителство
  29.06.2022 17:58      

Стопираме всякакви преговори с „Продължаваме промяната” за съставяне на правителство.