Неделя, 28 Авг 2022
    
Бургас

Украински транспортни фирми си прибират бежанците

  28.05.2022 09:34  
Украински транспортни фирми си прибират бежанците

Дона МИТЕВА

Български туроператори или транспортни фирми, които да печелят от преместването на украинците, няма. Те сами си организират транспорта, с техни фирми. В хотелите в Слънчев бряг навсякъде има разлепени телефони на такива фирми. Отделно се организират и през социалните мрежи.

„Не знам да има български колеги, туроператори или пък транспортници, които да се занимават с премествания и подобни неща. По принцип самите украинци си имат информация за автобуси на транспортни фирми от Украйна. Хората си запазват и купуват билети и си тръгват с тези автобуси. Не ползват български. Директно с тези, които са ги докарали – имат си контактите и звънят на тях. В хотелите има оставени телефони за информация по рецепциите. Освен това всичките са в някакви фейсгрупи, където също се разпространява информацията.

По мои наблюдения по-голямата част се прибират обратно в Украйна. Над 60% са тези от пребиваващите в Слънчев бряг, които са си тръгнали или ще тръгнат обратно за Украйна“, това коментира Иван Кирязов, туроператор, който работи на пазар Украйна, Русия, Беларус.

Самият той е категорично притеснен за бизнеса си, защото по негови думи няма как за един-два месеца да се преориентира към друг пазар.

„Положението е тежко, преориентираме се към свиване на бюджета, към неназначаване на представители. Подготвяме писма към правителството да искаме съдействие за подкрепа на нашия бизнес. Тъй като виждаме, правителството откликва на всички. Ето, помагаме на Украйна, нямам нищо напротив, но все пак и на нас има нужда да се помогне, ние сме български бизнес. Все пак да не се окажем бежанци в собствената си страна“, казва Кирязов, подчертавайки, че няма никакви заявки от страните, с които оперира, и това е логично заради конфликта между Русия и Украйна.

Онези от украинските граждани, които не разполагат с финансови средства и възможност да се придвижват с наети автобуси, имат друга алтернатива. БДЖ и Румънският държавен железопътен пътнически оператор (CFR CALATORI) предлагат директен безплатен превоз с влак на гражданите на Украйна на територията на двете страни чрез офертата HELP UKRAINE. По този начин се дава възможност на желаещите да пътуват с един билет и в двете държави с влака, като не е необходимо при преминаване на границата да им бъде издаван нов, това съобщават от българския превозвач.

До 20 май чрез HELP UKRAINE между териториите на България и Румъния са превозени 6420 жители на Украйна.

Междувременно от началото на март от БДЖ са издадени над 17 000 безплатни билета за пътуване с влак на украински граждани на територията на страната.


Анкета

Мнения

Мнения Руен
Мустафа Карадайъ от Руен: С реваншизъм не се преодоляват кризите, в трудни времена ДПС начертава посоката на страната
  29.05.2022 18:41      

Силвия Шатърова   Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви в Руен, че с реванши