Сряда, 24 Авг 2022
    
Мнения Приморско

Д-р Димитър Германов, кмет на Приморско: Очаква ни по-различен летен сезон

  24.05.2022 16:28  
Д-р Димитър Германов, кмет на Приморско: Очаква ни по-различен летен сезон

Георги РУСИНОВ

 

-Д-р Германов, днес е един хубав празник, празник е и на град Приморско. Какво си пожелавате в личен план, а и на вашите съграждани?

-Честит 24 май на всички българи. Да започнем от там, че това е един от най-съществените празници за нас българите. Ние в момента честваме делото на светите братя. Честит празник и на жителите на град Приморско. Ние имаме удоволствието на този ден да празнуваме градския си празник. Имаме щастието и удоволствието днес да празнуваме по този начин. Вярно е, че в годините назад имаше много трудности и проблеми, но това е навсякъде. Факт е, че Приморско се развива и расте, факт е, че ставаме предпочитано място за живот и туризъм.

-Споменахте, че градът става все по-привлекателен за туристите. Какъв летен сезон очаквате предвид сегашната ситуация, както и с украинските граждани в общината и преместването им от хотелите? 

Последната част от въпроса ви не зависи от нас, а от решението бна правителството. До настоящия момент няма постъпила към нас информация за съществуващи проблеми към 31 май. Като дойде тази дата, ще видим как стоят нещата. По отношение на туристическия сезон, ние сме се подготвили както всяка година, но все пак обстоятелствата са малко по-различни и по-странни. Факт е, че нашите конкуренти на юг – и Гърция, и Турция отвориха своите граници, а близко до България се водят военни действия, което означава, че това може би по някакъв начин ще се отрази на туристите от Централна Европа, но каквото дойде. Готови сме за сезон и в този смисъл чакаме нашите туристи. Надявам се и тази година една голяма част от българските туристи, които припознаха Приморско и Китен като места за лятната си почивка, да го направят отново. Ние имаме този потенциал – широките плажове, чистата морска вода и необходимата хотелска база и атракции. Така, че добре дошли на всички, които желаят. Могат да знаят едно нещо – винаги сте добре дошли и ще получите най-добрите туристически услуги по българското Черноморие.

-В предишни години рекламирахте доста усилено към българския пазар. И тази година ли ще е така?

-За нас българският пазар е основният и се отнасяме с уважение и респект към българите. Рекламата е едно, действителността е друго. Редно е това, което рекламираме да се получи като действителност. Затова заявявам, че обединените усилия между общинското ръководство и туристическия бранш водят до желаните резултати. Повтарям – българският турист е номер 1 за нас и затова и нашата активност към него е също толкова сериозна и тази година.

-Други морски общини имат проблеми с паркирането и паркоместата. При вас в Приморско каква е ситуацията?

-Всички черноморски общини имат такива проблеми и всички имат своя подход. Аз съм трети мандат кмет и сме направили много, за да осигурим няколко хиляди допълнителни паркоместа. Разбира се, че и те не стигат, защото в последните години българският турист е масов, а той идва със собственото си превозно средство. Всичко е въпрос на гледна точка, организация и финанси. Правим всичко възможно и смятам, че този проблем в голяма степен ще бъде решен, но не веднага, разбира се. Това изисква огромни финансови ресурси и време.

-Успяват ли украинците в Приморско да се интегрират? Имат ли интерес да работят в туристическия бранш?

-При нас няма конфликти с украинските бежанци. Желаещите да работят са много малко към този момент. До колкото ми е известно по-голяма част от тях се надяват тази война да приключи по-скоро и да се върнат по родните си места. По отношение на интеграцията, пак казвам – няма конфликти. Ние се стремим доколкото е възможно да създадем благоприятни условия в рамките на възможностите ни. И все пак държавата е в основата на всичко, ние сме с подкрепяща функция. Туристическият бранш заслужава уважение за това, че преди 2 месеца отвориха вратите си в несигурни условия.

-Какви бъдещи проекти ще започнат тази година и какви предстои да се реализират?

-Ще се реализират инфраструктури със собствени средства основно на територията на Приморско и Китен, както и малките населени места. По-големите проекти, които очакваме скоро да започнем са два. Единият е продължението на пътя Приморско – Писменово. Другият е за брегоукрепителни дейности на свлачищни процеси в Китен. Отделно от това сме кандидатствали с готови проекти в различни министерства и програми. Ако получим съответното финансиране ще се надяваме и там да работим.

 

В интервюто има въпроси и на друга медия


Анкета

Мнения

Мнения Приморско
Д-р Димитър Германов, кмет на Приморско: Очаква ни по-различен летен сезон
  24.05.2022 16:28      

Георги РУСИНОВ   -Д-р Германов, днес е един хубав празник, празник е