Събота, 30 Юли 2022
    
Бургас Камено Мнения

Проф. Николай Овчаров: Русокастро има 1000% потенциал за културен туризъм

  29.04.2022 16:11  
Проф. Николай Овчаров: Русокастро има 1000% потенциал за културен туризъм

Георги РУСИНОВ

 

Русокастро има 1000% потенциал за културен туризъм. Това обяви днес в Бургас гуруто на българската археология проф. Николай Овчаров. Той гостува в морския град по покана на директорът на РИМ-Бургас д-р Милен Николов, който води разкопките в средновековната крепост. За тях Община Камено всяка година отделя сериозни средства от бюджета си.

„Тази година те са минимум 40 000 лева. Казвам минимум, защото винаги се намира нещо интересно и се налага средствата да се допълнят и го правим. Винаги сме се отзовавали. Много се радвам, че на територията на нашата община се намира такава ценна история и се откриват постоянно археологически ценности. С музея работим ръка за ръка. Съжалявам, че моите предшественици не са го правили. Ние с Милен го правим вече 7-ма година. Ако всичко беше нормално, разкопките щяха да са напреднали още повече. Виждаме, че дори и сега има интерес от хората. Последният уикенд около 40 автомобила са се качили до крепостта. Това са хора, включително и от други области и държави, съдейки по регистрационните номера. Нас това ни радва. Тази крепост го заслужава. Това още повече ме кара да мисля, че сме на прав път в работата си с музея, а не с разни фондации, за които не знаем къде отиват парите. Имаме център за рекреация и отдих. Тази година ще го разширяваме. Пътят до портите на крепостта е достъпен за автомобили. Спечелихме мерки за обезопасяването на още една пътека“, коментира кметът Вардунски, който също бе гост на пресконференцията на музея.

Скоро: С вино, в антична чаша, разглеждаме находки в музея

„Ако нещо съм постигнал в България, това е било именно благодарение на добрата ни работа с общините. Така, че приветствам в случая помощта на общините за археологията“, на свой ред заяви проф. Овчаров.

Той разкри, че с друг виден наш историк – проф. Пламен Павлов правят нещо уникално – илюстрована история на Средновековна България в 36 картини. 12 са образи на царе, 12 на царици и 12 на сражения, едно от които е при Русокастро.

„Голям брой от сраженията са идентични. В края на краищата сблъскват се конници, пешаци и т.н. и затова искаме малко да ги раздвижим, да са различни баталните сцени. Именно затова се спряхме на битката за портата при Русокастро. Тези неща, които знаем от изворите, бяха потвърдени до голяма степен при разкопките на Милен. Имаме и много нови данни“, обясни професорът.

Печати на цар Петър и царица Ирина са открити в Бургаско

А за това, че има голям потенциал като дестинация за културен туризъм, Овчаров изтъкна близостта му до магистралата и морето, където туристите традиционно идват за летен туризъм. В тази връзка е и идеята, която заместник-кметът Дияна Саватева посочи – общи туристически маршрути между Акве Калиде и Русокастро.

„Надявам се, че Русокастро ще го вкараме в един от 6-те приоритетни културно-исторически обекти. Вишеград го завършвам тази година и искам догодина, ако всичко е наред в страната, да вкараме Русокастро на негово място – за финансиране на културно-исторически обекти в страната от гледна точка на културния туризъм. Ако сега има едни 350-400 хил. лева налични това означава за 3 месеца Милен да разкрие нацяло цитаделата. Живот и здраве догодина да може да влезе сред 6-те обекта. Туристи няма да започне да привлича веднага. За Перперикон ми трябваха 16 години разкопки. И на него ще му трябва толкова. Но все пак отнякъде се почва. А Русокастро всяка година ще дава нови и нови неща“, каза още проф. Овчаров.


Анкета

Мнения

Бургас Камено Мнения
Проф. Николай Овчаров: Русокастро има 1000% потенциал за културен туризъм
  29.04.2022 16:11      

Георги РУСИНОВ   Русокастро има 1000% потенциал за културен туризъм. Това об