Събота, 30 Юли 2022
    
Бургас Култура Любопитно

Скоро: С вино, в антична чаша, разглеждаме находки в музея

  29.04.2022 16:31  
Скоро: С вино, в антична чаша, разглеждаме находки в музея

Още: „Нощта на музеите“ се завръща, снимаме се като императори

 

Георги РУСИНОВ

 

Съвсем скоро, от 1 юни ще имаме възможност да разглеждаме находки в музея с вино в ръка. Това е част от новите атракции и изложби, които РИМ-Бургас планува да стартира от това лято.

Проф. Николай Овчаров: Русокастро има 1000% потенциал за културен туризъм

„Чашите са реплики на гръцки и римски съдове, направени от нашия реставратор Иван Арабаджиев. Ще има и една средновековна чаша, и една праисторическа. В момента се пекат. Всеки посетител на музея ще може да опита вино на местна винарна. Отделно във всеки един музей ще бъде обособен кът за снимки. Арт инсталация, в която всеки ще може да позира като римски император примерно. В Историческия музей, в ретро къта сме издействали няколко красиви традиционни женски шапки от началото на 20-ти век, с които дамите ще могат да се снима. Нежната половинка от човечеството ще може да си направи снимки и в Етнографския музей със стан и оригинално забраждане. Осигурени са 25 забрадки, благодарение на жените от село Люляково“, обясни директорът д-р Милен Николов.

Той побърза да анонсира и че тази година, след две години отсъствие, се завръща Нощта на музеите.

Печати на цар Петър и царица Ирина са открити в Бургаско

„С нея традиционно откриваме изложбите за летния сезон. В Археологическия музей ще бъде открита изложбата „Средновековна сграфито керамика от българското Черноморие“. Това е една съвместна изложба на музеите в Балчик, Варна, Несебър, Поморие, Бургас и Созопол. Това е изключително елитна изложба с екземпляри от 12, 13 и 14 век, сред които намират място световни паметници като барса от Русокастро. Друг такъв подобен няма открит. В Природоначуния музей ще представим експозиция подготвяна 8 години. С нея ще представим колекция пясъци от цял свят – Индия, Хаваи, Арабския полуостров, Африка и къде ли не. Това са пясъци от 60 държави и различни плажове, включително и от Копа Кабана. В Етнографския музей ще представим изложба за нестинари заради празника на Свети Констанин и Елена. В Историческия музей ще имаме една прекрасна изложба, която ще покаже манастирската култура на Балканите. Тя е гостуваща от Самоков“, изреди какво ново ни очаква през лятото той.

Две нови книги за Ченгене скеле ще бъдат представени скоро.


Анкета

Мнения

Бургас Камено Мнения
Проф. Николай Овчаров: Русокастро има 1000% потенциал за културен туризъм
  29.04.2022 16:11      

Георги РУСИНОВ   Русокастро има 1000% потенциал за културен туризъм. Това об