Неделя, 31 Юли 2022
    
Бургас Общество

Българският език - предизвикателство за украинци

  30.04.2022 17:12  
Българският език - предизвикателство за украинци

Дона МИТЕВА

Изключително голям е интересът на украинските граждани към уроците по български език, които се организират от Младежки международен център - Бургас. Първият от курсовете започна веднага след Великден - на 26-и. Стартът бе даден с хората в пълнолетна възраст, които са и най-многобройни. „Общо 110 са записаните във възрастовата група „19+“, като обучението им ще се провежда в компютърната зала на Центъра за съвременно изкуство и библиотека „Пейо К. Яворов“ по два учебни часа, два пъти седмично. Осемте групи са оформени от по 14 човека. Опитвахме се групите да ги събираме от хора, близки по възраст“, коментира Мария Салабашева, директор на Младежки международен център Бургас и допълни, че Младежкият международен център – Бургас се реализира по програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Именно с ресурс от този проект се организират и курсовете, които да са в помощ на бежанците, желаещи бързо да навлязат в българския.

 

 

„Искам да се интегрирам

 в българското общество. Упорито изучавам езика и тук в този курс смятам, че ще напредна много бързо. Голямо благодаря на град Бургас, на кмета на Бургас и на правителството на България и целия български народ за това, че ни прие и ни помага“, коментира Олена Болотова, която съвместно с Община Бургас помага на своите съграждани при пристигането им тук. Заедно с Оксана Досенко те ще залягат над българския и ще продължат да работят като медиатори.

Жените признават, че всичко на български им е трудно. „60% от украинския език е идентичен с българския. Имате по-твърд изговор на звуците. У украинския като че ли изговорът е по-мек“, казва Олена. Българският, според нея, е нужен, за да се намери работа.

„За съжаление военната ситуация в Украйна е такава, че не дава възможност да се върнем. Голяма част от областите, в това число и моята, са окупирани. Не можем да се върнем, и то в нито един регион, защото навсякъде има ракетни удари. Затова нашата задача е колкото може по-бързо да си намерим работа, децата да ходят на училище или в детска градина и нашите усилия да се насочат към това да бъдем полезни на българското общество, така както това общество направи толкова много за нас“, казва тя. В Украйна се е занимавала с административна работа, но тук няма проблем да работи като камериерка, помощник-готвач и всичко, с което може да бъде полезна.

Двете жени, които координират и обслужват информационно нуждаещите се от помощ техни сънародници на територията на община Бургас с увлечение разказват за посещението на децата в зоопарка, което е организирано наскоро, за екскурзията до авиомузея. „Тези дейности развличат децата, успокояват ги“, казва Оксана.

Според нея основните въпроси освен този, кога всички украинци ще могат да се приберат в родината си, са свързани с настаняване на децата в детски градини, евентуалното преместване в други бази и намирането на работа. „Ние сме мостът между вашата община и нашите съграждани“, заключава тя.

 

Педагогът Венелина Маргаритова

поема обучението на украинците. Тя е преподавател по български език с дългогодишен стаж, а обучението води по учебните помагала на Агенцията по бежанците към ООН.

„Лексикално езиците са близки, от една езикова група, но целта ни е още от самото начало да посочим разликите, които има между тях. Всичко ще се случва в движение. Ще се напасваме едни към други. За мен като преподавател е много интересно, защото има голямо предизвикателство. Групите са различни. Не знам тези хора как ще реагират, с каква бързина ще учат. Възрастите са различни, натрупванията у всеки един от тях - също“, коментира преподавателката Маргаритова. Тя се надява нейните ученици да усвоят необходимия минимум от думи, необходими за разговор, за да започнат работа. Според преподавателката основна трудност украинците ще имат с българската граматика.

Сред първите ученички имаше и такива, които бяха категорични, че в скоро време военните действия ще свършат и те ще се приберат по родните си места, затова и няма да търсят работа, но въпреки това искат да научат български език.

 

Оля от Одеса

разказа, че е започнала сама да учи български, а от Украйна в Бургас е дошла скоро и майка й. Благодарение на тези курсове сега тя иска също да започне да учи български. Това, че ще бъдат в различни групи, не я притеснява.

Продължителността на курса по български език ще бъде 8 седмици, като за това време се очаква хората да усвоят основни граматически познания и разговорни умения. В края на обучението желаещите да получат сертификат ще имат възможност да се явят на изпит за ниво А1 и А2.

“След полагане на изпита, сертификатите могат да послужат пред работодател, ако бъдат поискани. Постоянно се обаждат и нови кандидати и затова искаме да видим как ще преминат обученията на първите групи“, уточни организаторът на курсовете Салабашева.

Украинците в Бургаска област са от порядъка на 34 000, но всеки ден пристигат и нови.

Записаните за курсовете по български език, организирани от Международния младежки център, са на възраст от 4 до 70+ и са общо 250 души.


Анкета

Мнения

Бургас Камено Мнения
Проф. Николай Овчаров: Русокастро има 1000% потенциал за културен туризъм
  29.04.2022 16:11      

Георги РУСИНОВ   Русокастро има 1000% потенциал за културен туризъм. Това об