Събота, 30 Юли 2022
    
Бургас Култура Любопитно

Печати на цар Петър и царица Ирина са открити в Бургаско

  29.04.2022 15:49  
Печати на цар Петър и царица Ирина са открити в Бургаско

Георги РУСИНОВ

 

Сензационно откритие са направили археолозите от РИМ-Бургас. Това обяви днес директорът д-р Милен Николов. Става въпрос за нови археологически разкопки, чието място все още не се разкрива, тъй като има изключително силна иманярска намеса. Там са открити редки печати на цар Петър и царица Ирина. Част от финансирането на Община Бургас ще отиде именно за този нов обект.

80 000 лева са средствата, които общината отделя за целта.

Скоро: С вино, в антична чаша, разглеждаме находки в музея

„50 000 от тях са заделени за Акве Калиде. Община Бургас финансира и две подводни експедиции. Едната традиционно е в Ченгене скеле. Втората експедиция е от Центъра за подводна археология в Созопол, която ще съсредоточи усилията си в залива Форос, където има 4-5 цели за изпълнение“, посочи директорът.

На пресконференцията присъстваха още знаменитият историк и археолог проф. Николай Овчаров, кметът на Община Камено Жельо Вардунски и заместник-кметът на Община Бургас Дияна Саватева.

Проф. Николай Овчаров: Русокастро има 1000% потенциал за културен туризъм

Заместник-кметицата посочи, че археологическите разкопки са сред приоритетите на кмета Димитър Николов, който редовно посещава обектите на място, за да се информира за откритията. Тя добави и че в бъдеще е хубаво да се помисли за общи маршрути между Акве Калиде и Русокастро, тъй като и двете дестинации ще привличат туристи.

 

Повече за разкопките при Русокастро, както и какви нови атракции ще предлагат бургаските музеи, очаквайте в следващите новини!


Анкета

Мнения

Бургас Камено Мнения
Проф. Николай Овчаров: Русокастро има 1000% потенциал за културен туризъм
  29.04.2022 16:11      

Георги РУСИНОВ   Русокастро има 1000% потенциал за културен туризъм. Това об