Понеделник, 01 Авг 2022
    
Бургас

Е-рецептата ще увеличи времето за преглед при лекаря

  30.04.2022 15:52  
Е-рецептата ще увеличи времето за преглед при лекаря

Дона МИТЕВА

 

Според предложените промени в Наредбата за отпускане на лекарствени продукти трябваше от 1 май на всички рецепти да се издават само в електронен формат. Досега това бе в сила от 1 юни миналата година и важеше за лекарствата по Здравна каса. Такъв е европейският вариант за снабдяване с лекарства по лекарско предписание. За сега здравното министерство отложи тази промяна, но едно е ясно – това рано или късно ще се случи.

От Българския лекарски съюз се обявиха против пълното отпадане на хартиените рецепти. Оттам искат хартиените рецепти да продължат да важат паралелно с електронните. Според съсловната организация новите правила са необмислени и ще предизвикат допълнително напрежение между лекари и пациенти.

„Има проект на наредбата, мисля, че общественото обсъждане изтече. Остава да чакаме какво ще направи министърът. Наредбата не е станала още факт. Излезли са със становища всички заинтересовани страни. Лекарският съюз иска да бъде хибридно издаването на рецепти - хем електронно, хем на хартия. И нашето Сдружение - на личните лекари, е на същото мнение. От Фармацевтичния съюз са то да е само електронно. Какво ще е излезе под творчеството на министъра на здравеопазването не се знае. Чакаме“, казва д-р Петко Желязков, председател на Регионалното сдружение на общо практикуващите лекари.

По негови думи въвеждането само на електронни рецепти ще доведе до много по-висок контрол в аптеките, което е добре. Но ще увеличи времето за преглед при личните лекари и при специалистите.

„Хубавото на е-рецептите е това, че хората няма да могат сами да си предписват и съответно купуват лекарства. Но при лекаря ако се изписват 7-8 лекарства на бяла рецепта за минута да кажем, тези лекарства трябва да се наберат електронно и да се изпратят, което ще отнеме повече време. А ако има проблем със сървъра, а пациентът има алергия или пък има силни болки в гърлото и трябва веднага да получи определено лекарство, а сървърът не работи 4-5 часа, лечението на този пациент ще се забавя. Защото рецептата ще е написана офлайн, и като дойде интернетът и проработи сървърът, едва тогава тази рецепта ще отиде до аптеките“, коментира плюсовете и минусите докторът.

При домашните посещения също няма да могат да се изписват рецепти, защото лекарят трябва да се прибере в кабинета и там да вкара в системата е-рецептата на всеки посетен пациент.

В тази връзка със сигурност най-засегнати ще са малките населени места, където личните лекари първо, са кът, и второ - не навсякъде имат на разположение компютър с интернет връзка.

Пациентът ще получава лекарствата си, изписани от лекар в аптеката като каже ЕГН-то си и най-вероятно и датата на издаване на електронната рецепта.

Според д-р Желязков, въпреки че от година и половина се изписват електронно рецептите по Здравна каса, продължава да има неуредици и аптекарите да не виждат рецептите и да връщат пациентите при лекаря.

Валидността на една хартиена рецепта е 6 месеца. Електронната ще е вероятно със също такава валидност и на половин година трябва да се подновява.

По отношение на идеята да бъдат премахнати личните лекари бургаският лекар коментира: „По принцип, чакаме някакъв проект на управляващите. Има направено някакво предложение към БЛС. Но всички лични лекари чакаме пълна концепция и алгоритъм за промяната, защото предложението касае цялостна промяна на системата за първичната помощ. Засега няма работна група, нито някакво развитие и най-вече пълна концепция. Не мисля, че това е на дневен ред в държавата“.


Анкета

Мнения

Мнения Общество
Борисов за кабинета: Играят с цената на газа, страшни схемаджии
  02.05.2022 15:52      

„Обслужват Путин - диктатора и агресора, за сметка на българския потребител”,