Понеделник, 16 Май 2022
    
Мнения

Президентът в Сунгурларе: Най-големият риск за сигурността е системно да се неглижират проблемите на въоръжените ни сили

  14.02.2022 15:03  
Президентът в Сунгурларе: Най-големият риск за сигурността е системно да се неглижират проблемите на въоръжените ни сили

След зловещото плячкосване на държавата в продължение на много години, българите са зажаднели за справедливост и възмездие, заяви Румен Радев

 

Най-важната гаранция за националната сигурност е боеготовността на Българската армия, нейната модернизация и мотивацията на личния състав. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Сунгурларе  в отговор на въпрос по повод предстоящото заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. Държавният глава е на посещение в града по случай празника на общината, Деня на лозаря и св. Трифон Зарезан.

 

Президентът отново подчерта, че най-големият риск за сигурността на България е системно да се неглижират проблемите на въоръжените ни сили. "Не можем да се сещаме за тях само от криза до криза и от катастрофа до катастрофа. Трябва да има непрекъснато внимание на най-високо държавно ниво към тяхната боеспособност", добави  Румен Радев.

 

"Всички се надяваме, че ще бъде избегната война в Украйна", заяви държавният глава в отговор на въпрос и определи като обнадеждаващо ежедневното провеждане на преговори на най-високо политическо ниво. По думите му не може да има военно решение на тази криза и единственият път за намиране на изход от нея е чрез преговори и дипломация.

 

Запитан дали трябва България да приеме позиционирането на допълнителни американски сили, ако получи предложение за това от САЩ, Румен Радев подчерта, че страната ни е част от усилията за деескалация на напрежението и за усилване на източния фланг на Алианса. Вече започна и съвместната мисия по контрол и охрана на въздушното пространство на България. Президентът открои готовността за партньорство на страната ни в рамките на съюзническите контингенти, което да допринесе за запълване на дефицита на способности в българските Сухопътни войски.

 

Помолен да коментира внесения списък от министър-председателя Кирил Петков в прокуратурата, президентът посочи, че след „зловещото плячкосване“ на държавата в продължение на много години, българите са зажаднели за справедливост и възмездие и затова всяко открито противопоставяне на правителството срещу корупцията среща одобрението на хората и трябва да бъде подкрепяно.

 

„Убеден съм, че борбата срещу корупцията трябва да се води със силата и легитимността на институциите, а не само с популярността на социалните мрежи. Безпардонните методи с погазване на закона, използвани от предишните управляващи, доведоха до сгромолясване на техния режим и това трябва да бъде урок за всички“, подчерта държавният глава. Румен Радев каза още, че правителството трябва да бъде много внимателно и негов урок да бъде фактът, че демокрацията и законността не могат да бъдат възстановени с недемократични средства и нарушаване на  закона.

 

Президентът заяви също така, че между правителството и президентската институция има конструктивна комуникация и призова страната да се управлява по демократичен път, като се търсят рационалните решения на сегашните кризи.  


Анкета

Ще дарите ли заплата за Украйна?


Резултати

Мнения

Мнения
Президентът в Сунгурларе: Най-големият риск за сигурността е системно да се неглижират проблемите на въоръжените ни сили
  14.02.2022 15:03      

След зловещото плячкосване на държавата в продължение на много години, българите са зажад