Сряда, 21 Сеп 2022
    
Бургас

Спешни мерки за довършване на канализацията в Българово

  14.02.2022 15:45  
Спешни мерки за довършване на канализацията в Българово

Моника ИЛИЕВА

 

Търси се финансиране за доизграждане на канализационната мрежа и построяване на пречиствателна станция в Българово. „Черноморски фар“, припомня, че кметът на община Бургас Димитър Николов се обърна за подкрепа към всички бургаски депутати и областния управител Стойко Танков. В писмо градоначалникът изпрати списък с важни проекти за града и региона, които да се вземат предвид при обсъждането на държавния проектобюджет 2022 в парламентарните комисии на Народното събрание. Двата инфраструктурни проекта на Българово, вторият по големина град на територията на общината, са част от изброените в него.

Припомняме, че изграждането на канализация започна през 2010 година. „Това беше дългоочаквано събитие от цялото население, защото аз като станах кмет през 2007 година, едно от нещата, които обещах бе, че много активно ще се работи за изграждане на цялата канализационна система на града. До онзи момент почти не беше направено нищо. През 2010 година след проект и финансиране от Община Бургас заработихме в тази посока. Идеята беше да се започне от най-ниската точка, от терена за пречиствателната станция. Тук обръщам внимание, че още в 2009 година купихме терен за пречиствателна станция. Намира се на 1,5 км южно от Българово, в близост до дълбоко дере, за да може пречистената вода да се зауства в Айтоска река“, обясни кметът на Българово Йордан Йорданов.

 Йордан Йорданов, кмет на Българово, вторият по големина град на територията на общината

Към момента 60% от Българово има канализация, в по-ниската част от населеното място е изградена такава система. Не достигат средства, за да бъде довършена. От думите на кмета става ясно, че предстои по-трудната част, чисто геоложки, да се доизгради канализацията в по-високите части. „Опитваме се чрез ПУДООС да финансираме проекта. Всяка година кандидатстваме, дори да не е наведнъж, на два или три транша, за да можем да довършим канализацията на Българово“, добави Йордан Йорданов.

Оказва се, че канализацията на селището е ключова, за да се даде ход и на друг инфраструктурен проект. Там, където не е изградена канализация, не може да се започне асфалтиране на пътната мрежа. „Асфалтирането става само там, където е прокопано и са положени тръбите. В останалата част не се полага асфалт, получават се нелогично изглеждащи улици. Представете си какво става след обилен дъжд, особено в пролетния сезон. Картината е много грозна“, обърна внимание кметът на Българово.

 


Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?


Резултати

Мнения

Мнения
Н. Пр. Ингрид Кресел - посланик на Естония в България: Ние сме известни с дигиталното си правителство и с любовта си към природата
  18.06.2022 15:24      

Моделът на електронно управление започна преди 20 години с образованието на децата