Понеделник, 16 Май 2022
    
Средец

Ремонтират покрива на читалището в средецко село

  14.02.2022 13:45  
Ремонтират покрива на читалището в средецко село

Георги РУСИНОВ

 

Покривът на читалището в средецкото село Загорци ще бъде ремонтиран. Това показа репортерска проверка на „Черноморски фар“. Общината е обявила обществена поръчка за избор на изпълнител на строително-монтажните дейности в читалище „Христо Ботев – 1927“ във въпросното село.

В документацията по поръчката се посочва, че съществуващата покривна обвивка е компрометирана и в лошо състояние: наблюдават се провисвания, влага, течове от покрива, обрушвания по мазилките и други.

Проектното решение предвижда премахване на етернитовите плоскости, подмяна на дървените елементи и полагане на покритие с керемиди. Над съществуващия плосък стоманобетонов покрив ще се изпълни нова четирискатна дървена основа за хидроизолация с подредени стойки, симетрично разположени, обхванати чрез система за неизменяемост и прихванати по периферията върху съществуващ борд. Върху борда ще се изпълни стоманобетонов пояс 25/25, свързан със стоманобетоновата плоча чрез укрепващи колонки. Стоманобетоновата конструкция на залата е с обратни греди. Поради това при попадане на някоя от стойките върху тях, дължината им да се съобрази за осигуряване на проектната височина на покрива. Дървените подложки се привързват с фиби от Ф6,5. Под керемидите се поставя мембрана за защита от протичане на вода.

Над пристроената част към читалището се предвижда подмяна на дървени елементи и дъсчена обшивка, полагане на хидроизолация и покритие от керемиди.

Предвижда се монтаж на нови улуци, водосточни тръби и казанчета.

Посочената прогнозна стойност е в размер на 58 412.54 лева, без ДДС. Финансирането на обществената поръчка е осигурено по договор от 26.05.2021-ва, сключен между Община Средец, ДФ „Земеделие” и „МИГ Средец“, финансиран от Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г.


Анкета

Ще дарите ли заплата за Украйна?


Резултати

Мнения

Мнения
Президентът в Сунгурларе: Най-големият риск за сигурността е системно да се неглижират проблемите на въоръжените ни сили
  14.02.2022 15:03      

След зловещото плячкосване на държавата в продължение на много години, българите са зажад