Понеделник, 16 Май 2022
    
Бизнес

Рая Велинова - търговец: Българинът отдавна не дели виното на бяло и червено

  14.02.2022 14:58  
Рая Велинова - търговец: Българинът отдавна не дели виното на бяло и червено

Има култура и търси интересни сортове

Силвия ШАТЪРОВА

Когато всички се свиват, притихват и затварят, тя решава, че ще развива търговски обект за вино, знае с какво се е захванала в тежките години на кризи - здравна, енергийна и икономическа. Преди да отвори винения шоп на ъгъла на улиците „Фердинандова“ и „Цар Калоян“ Рая Велинова има фамилен сезонен ресторант. Пандемията и непрекъснатите локдауни обаче затвърждават убеждението, че ще трябва да затвори този бизнес и да започне нещо близко до него. И така се захваща с винения магазин. Той привлича със свой дизайн и най-вече с родни напитки.

Рая се впуска с хъс в новото начинание, не се страхува от кризата, независимо че много нейни колеги затварят физически магазини и се отдават на онлайн търговия и поръчки с готови клиенти, като разполагат предимно със складове и дистрибуция. „Предизвикателство е да се устои на капризите на времето и кризата“, казва тя. Сама прави дизайна на магазина, залага само на български вина от утвърдени и нови непознати бутикови изби и шата, неизвестни за Бургас и региона.

Рая може да ви консултира за всяка една бутилка вино и нейния произход, регион, сорт и качества. „Българинът вече отдавна не дели виното на бяло и червено, разбира и търси видове, има култура, иска да е ароматно, пивко, плътно. Има хора, които са традиционалисти, но и такива, които са експериментатори“, разказва Рая.

През последните месеци повечето потребители се спират на италианския „Ризлинг“ и „Совиньон блан“ от белите сортове, „Каберне фран“ и "Пино ноар“ от червените, които набират скорост, споделя Рая за предпочитанията на клиентите си. Разбира се, класиката си остава и тя е в мавруда сред червените.

През последните години се очертава и друга тенденция - все по-голяма скорост набират плодовите вина.

Сред нейните лични попадения са траминерът и совиньон бланът от белите и купажът от мерло, каберне совиньон и каберне фран на малка софийска винарна. Тя е известна с това, че е направила специална колекция за меломаните и любителите на рока. Всяка една бутилка е с етикет на музиканти - легенди от „Фондацията“. Така че можете да си закупите и да притежавате автограф от Кирил Маричков, Иван Лечев и да разберете кои са техните любими сортове. Вина от тази софийска винарна трудно могат да се открият на друго място, подобна е ситуацията и с вина от няколко винарни от Северното Черноморие.

 

 

 


Анкета

Ще дарите ли заплата за Украйна?


Резултати

Мнения

Мнения
Президентът в Сунгурларе: Най-големият риск за сигурността е системно да се неглижират проблемите на въоръжените ни сили
  14.02.2022 15:03      

След зловещото плячкосване на държавата в продължение на много години, българите са зажад