Неделя, 17 Апр 2022
    
Малко Търново

Илиян Янчев, кмет на Малко Търново: Уличното осветление е до 0 часа

  16.01.2022 12:59  
Илиян Янчев, кмет на Малко Търново: Уличното осветление е до 0 часа

Спираме го, за да икономисваме от сметките за тока

 

 

Моника ИЛИЕВА

 

Тройно увеличение в общинските сметки за ток прогнозира Илиян Янчев, кмет на община Малко Търново. „Ситуацията е трагична. Свикнали сме да пестим, за да свързваме двата края, както казват старите хора. Винаги сме плащали с икономии около 9 хил. лв. ток на месец, станаха 10 хил., след което 20 хил. Сметките продължават да нарастват. За ноември платихме 32 хил. лв. Тук трябва да се уточни, че държавата ни върна 10 хил. лв. За този месец, декември, сметката за електричество е 42 хил. лв. На всички е ясно, че ако се върви с този темп, годишно ще скочим 3 пъти в сметките за тока“, поясни той.

От думите на кмета стана ясно, че Малко Търново няма как да покрие завишението с този бюджет, ако не бъде въведена помощ, за да се премахне огромната разлика. „Няма да е само до общините, а ще е до всеки един български гражданин. Този скок в цените на електроенергията няма как да го прескочим. Включихме се в писмото на Националното сдружение на общините в РБ, тяхна инициатива, чрез която посочваме завишението в сметките за тока на общината. Да се надяваме, че правителството ще вземе спешно кризисни мерки по места“, конкретизира кметът на Малко Търново.

Илиян Янчев, кмет на Малко Търново

В писмото се дава тримесечна справка назад какво количество електроенергия е консумирала общината и каква е разликата в цените, които е плащала преди и сега. „Винаги сме правили икономии. Колкото и да звучи тъжно и в града, и в селата електричеството е до 0 часа, след този час уличното осветление се спира, за да икономисваме от сметките за тока. А какво се случва? Не стига, че икономисваме, ами оставаме и без средства, с които да заплатим електроенергията. Ще трябва да стоим на тъмно. Ужасно!“, каза Илиян Янчев.

 

Той припомни, че община Малко Търново е третата, спечелила проект за икономично осветление. „Сметката ни беше, че ще икономисваме от осветлението, а се оказа точно обратно. Вместо икономия, ще плащаме огромни и непосилни суми за ток“, добави кметът.

 

Янчев коментира, че според плановете на правителството около март месец държавата трябва да има бюджет. Април, май ще бъде готов и общинският. „До тогава ще трябва да работим с разчета от миналата година, законът ни дава право да използваме по 1/12 от предходния. А сметките? Надяваме се да бъдат взети адекватни мерки за да можем да оцелеем. Няма как да не ни се отрази забавянето в приемането на републиканския бюджет. Другите общини разчитат на собствени приходи. Нашите собствени такива ги знаем, сведени са до минимум. Община Малко Търново е ПП „Странджа“, не можем да продаваме земи. Докато при черноморските общини е по-различно. Ще продадат имот и ще постъпят средства в хазната. При нас няма такъв момент, да можем със собствени приходи да напълним хазната“, акцентира градоначалникът.

 

Илиян Янчев оспори статистиката, според него не е водещ в обезлюдяването Северозапада: „Аз си мисля, че отдавна водим в негативната тенденция, процесите не са от вчера. Многократно бия камбаната, никой не чува, а проблемът расте. Един такъв край като нашият, който е от национално значение, се обезлюдява и изчезва, казах го от трибуната на Петрова нива. Никой не вниква в проблема. Когато моментът е изтърван с над 30 годни, накрая звучи страшно. А ние го усещаме и на място. Деца не се раждат. На ден камбаната бие по няколко пъти, казвам го с тъга“.

 

Янчев добави, че усилията и вниманието са насочени към няколко града в България: София, Пловдив, Варна, Бургас и тук-таме Стара Загора. Останалите оцеляват и добави: „Дано се направи някакъв план в бъдеще, за да могат да се запазят тези региони, които са толкова красиви и толкова български а оставени от държавата без бащино майчино чувство да се грижи за тях.“

Тема в развитие:

До три пъти скочиха сметките за ток на общините

Сериозен скок на сметките за електричество в община Бургас

В Руен още през август са усетили наближаващата буря с електричеството

 

 

 


Анкета

Възможно ли е да бъде постигнат бърз мир между Украйна и Русия?


Резултати

Мнения

Бизнес Мнения
Инж. Христин Илиев: Замразяването на цените на парното е грешка
  15.01.2022 16:07      

ТЕЦ-ът трупа загуби заради повишението на газта, ще иска помощ от държавата