Неделя, 17 Апр 2022
    
Бизнес Общество

До три пъти скочиха сметките за ток на общините

  15.01.2022 13:35  
До три пъти скочиха сметките за ток на общините

Притеснени кметове очакват фактури за газ

Прогноза: Тежка година за инфраструктурните проекти

 

Силвия ШАТЪРОВА

 

Между два и три пъти са скочили сметките за електричество на общините през последните месеци, като в това перо освен уличното осветление, са и всички онези дейности, които са зависими от енергията. Репортерска проверка на „Черноморски фар“ сред голяма част от 13-те общини показва, че осветлението гълта доста пари, но засега няма да спира, отговорните кметове още през есента са направили разчети и са успели да прехвърлят суми от едни пера в други, за да покрият високите сметки за ток, но въпреки това до три пъти повишената цена за електричество е твърде непосилна.

Друг основен проблем, който се очертава пред общините, е неприетият държавен бюджет. По всичко личи, че в най-добрия вариант той ще мине на второ четене в края на февруари, следва обнародване в „Държавен вестник“, 40 дни по-късно общините започват да правят своя. Това отива към март - април. Независимо че в момента работят с 1/12 от предходния, ще се създадат доста проблеми пред общините – като например пускането на търгове за ремонти, ако те бъдат обявени през април или май и някоя от фирмите участници реши да обжалва, отива в средата на лятото и началото на есента, когато завали, надали ще е до ремонт и асфалтиране на улици.

Бавеното на плана за възстановяване и развитие също е проблем, така почти нулева се очертава да е годината в областта на общинската инфраструктура, казват песимистите. Оптимистите пък твърдят, че и без това през зимните месеци не разиграват търгове за инфраструктура и не е проблем забавянето, и все пак в началото на лятото ще изпълняват проекти от капиталовата програма.

Очаквайте нашата тема в развитие -каква е ситуацията в отделните общини на региона.

 


Анкета

Възможно ли е да бъде постигнат бърз мир между Украйна и Русия?


Резултати

Мнения

Бизнес Мнения
Инж. Христин Илиев: Замразяването на цените на парното е грешка
  15.01.2022 16:07      

ТЕЦ-ът трупа загуби заради повишението на газта, ще иска помощ от държавата