Събота, 16 Апр 2022
    
Бизнес Мнения

Инж. Христин Илиев: Замразяването на цените на парното е грешка

  15.01.2022 16:07  
Инж. Христин Илиев: Замразяването на цените на парното е грешка

ТЕЦ-ът трупа загуби заради повишението на газта, ще иска помощ от държавата

Ина ПЕТРОВА

В момента правим разчети, но работата е много сериозна, става дума за оцеляването на дружеството. Така изп. директор на бургаската „Топлофикация“ инж. Христин Илиев коментира замразяването на цените на топлоенергията и повишаването на природния газ като източник за производството й. 

Според решението на Народното събрание цената на парното остава като през лятото. За Бургас тя е 103,092 лева с ДДС за мегават час топлоенергия. В същото време природния газ скочи от 102,33 лв в края на миналата година до 133,41 лв. за мегатават час в началото на тази.

Инж. Илиев е категоричен, че замразяването на цените на електро- и топлоенергията е грешка.

„Това е абсолютна грешка, тъй като сега ще се натоварят предприятията, гражданите няма да бъдат засегнати засега, но те ще бъдат натоварени след март, април, като отпадне мораториумът. Няма как да избягаме от тия цени, те не зависят от държавата и от политиката й, просто енергоносителите са скъпи. Това е бомба със закъснител“, посочи изпълнителният директор.

Предварителните изчисления показват, че предприятието вече трупа загуби. За последните три месеца те са между 3 и 4 млн. лева. Това ще доведе до спиране на планираните през годината инвестиции, ще замрази и заплатите. „Всичко това, което сме си поставили като цел през годината няма да може да се реализира“, казват от ръководството.

От там признават, че макар доскоро да бяха с напълно разплатени задължения, сега положението е различно – разходите са огромни, а постъпленията не толкова големи. Затова от ТЕЦ-а в Бургас ще искат компенсации от държавата, с които да отпушат малко загубите си. „Защото няма никъде производствена единица, която само да дава, без да получава“, обобщава инж. Илиев.

Дружеството няма резерв, който да използва. То работи основно на природен газ, ползва малко и биомаса, но с нея няма как да топли града. Експертите подчертават важната роля на системата за когенерация. „Иначе не може да произвеждаме ток, а това подпомага производството на топлинна енергия. Без когенерация няма шансове за нито една топлофикиция“, категоричен е изп. директор на бургаската ТЕЦ. И дава пример със софийското дружество, което с малките си възможности за производство на електроенергия има немалки задължения към държавата.

„Ако се стигне до съкращаване на персонал то означава да затворим топлоцентралата. Ние работим на оптималния минимум, повече от това няма накъде“, посочва инж. Илиев. И допълва, че чакат решението на държавата и предприемането на реални действия в подкрепа на топлофикациите.   

 

 

 


Анкета

Възможно ли е да бъде постигнат бърз мир между Украйна и Русия?


Резултати

Мнения

Бизнес Мнения
Инж. Христин Илиев: Замразяването на цените на парното е грешка
  15.01.2022 16:07      

ТЕЦ-ът трупа загуби заради повишението на газта, ще иска помощ от държавата