Събота, 20 Nov 2021
    
Култура

„Аполония" 2021 идва по-удивителна от всякога

  22.08.2021 15:09  
„Аполония\
По традиция старт на фестивала дават кметът на Созопол Тихомир Янакиев и изпълнителният директор на Аполония Маргарита Димитрова

Поли Генова, Стефан Вълдобрев, P.I.F. и Александрина Пендачанска са само част от талантливите творци, които ще зарадват публиката на Фестивала

От 30 август до 6 септември ще се проведе традиционният фестивал „Празници на изкуствата „Аполония”, който вече 37 години се организира от Фондация „Аполония“ и Община Созопол. Многобройните почитатели ще бъдат зарадвани от събраните на едно място обичани български изпълнители, писатели, актьори, творци. Официалното откриване на фестивала ще бъде на 30 август от 20:30 часа на Летния театър с концерт на Камерния ансамбъл „Софийски солисти“ под диригентството на Пламен Джуров, със солист младата цигуларка Лия Петрова. 

Изкуството на ансамбъла, който тази година чества 60 години от своето създаване, се оценява високо както в България, така и зад граница, музикантите са добре познати в Европа, САЩ, Канада и Япония. В историята им има поредица турнета, в които за два месеца са изнесли около 40 концерта пред над 30000 слушатели.  Публиката на „Аполония” ще има възможността да се наслади на разнообразната програма, която включва творби от Телеман, Масне, Холст, Сен-Санс, Барток.

На следващия ден зрителите ще бъдат впечатлени от концерт на „Джаз секстет“, посветен на 100 години Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, институтът, който дава основен принос в изграждането на българската музикална култура. Участие в концерта ще вземат Михаил Йосифов – тромпет, Александрос Красидис – саксофон, Красимир Зафиров -  китара, Николай Костадинов – пиано, Калина Андреева – контрабас, Ивайло Манев – барабани.

В програмата на тазгодишното издание на Празниците на изкуствата ще се включат също едни от най-успешните съвременни поп и рок музиканти, като група „Фондацията“, Поли Генова, Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“. Група P.I.F заедно с Влади Ампов - Графа и Дичо ще имат специален концерт на 2 септември в памет на талантливия вокалист на групата Димо Стоянов, който почина наскоро,  определян от всички около него като всеотдаен музикант, безрезервно вярващ и подкрепящ младите.

Почитателите на българското кино ще имат невероятната възможност по време на „Аполония 2021“ да гледат продукции като „Уроци по немски” на Павел Веснаков, „Февруари” с режисьор Камен Калев, „Блаженият” на Станимир Трифонов, „Късата Клечка” на Димитър Петков и други, а почитателите на театъра ще могат да се насладят на трагикомичния моноспектакъл на Валери Йорданов „Караконджул” с режисьор Стоян Радев, който е по разказа „Дервишово семе” на Николай Хайтов. Изнесени ще бъдат още постановките „Свободно падащи истории”, „Мъжка задушница” и други.

Празниците на изкуствата „Аполония” ще изненадат и с уникални майсторски класове по творческо писане на един от най-разпознаваемите български писатели Георги Господинов и по оперно пеене на великолепната Александрина Пендачанска, която дебютира на 17-годишна възраст с ролята на Виолета в Травиата на Верди, а на 19 вече печели няколко грандиозни конкурса. Двете събития ще позволят на избраните участници да се докоснат до магията на изкуството и да научат от първо лице тайните на творческото писане и оперното пеене. Представянето на участниците в майсторския клас на Георги Господинов ще бъде на 5 септември, а на Александрина Пендачанска - ден след това, на 6 септември от 19:00 часа. 

По време на „Аполония 2021“ посетителите ще могат да се насладят и на десетки нови книги, сред които Absolvo te на получилия тази година Европейска награда за литература Георги Бърдаров, „Опашката" на Захари Карабашлиев, „Чудна лятна нощ" на Яна Борисова, „Мисия Туран" на Алек Попов, „Към езерото" на Капка Касабова и други.

Цялата програма може да видите на www.apollonia.bg, а билетите са в продажба в мрежата на EVENTIM.

Всички събития от програмата на фестивала ще се проведат на открито и при спазване на всички здравни мерки.


Анкета

Трябва ли да има нов локдаун?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
Проф. Кантарджиев: До седмица ще имаме по 2500 - 3000 случая дневно
  22.08.2021 09:36      

"Държавата има план за справяне с пандемията, който е на Министерския съвет. Мерките сега не