Събота, 01 Яну 2022
    
Любопитно

Покрай пандемията се навъдиха пишман брокери

  21.08.2021 18:08  
Покрай пандемията се навъдиха пишман брокери

Георги РУСИНОВ

 

Интересна тенденция, която брокери споделят е, че покрай коронавируса, стоенето вкъщи и възможностите на определени професии да работят от дома, е отворило вратите масово за нови хора в сделките с имотите. Наричат ги „диванни“ брокери. Те нямат фирми, нямат офиси, правят си по един сайт, не плащат за реклама, не наемат кадри. На практика нямат почти никакви разходи. Такива хора обаче масово пускат обяви в опитите си да продават имоти, което пречи на работата на лицензираните фирми за недвижими имоти, които коментират, че има нужда от регулация заради това ново явление.

„Такива хора работят изцяло в сивия сектор. Повечето си имат други работи, а това със сделките го правят между другото. За да прилъжат клиентите, които продават имотите си, такива мними брокери казват, че няма да им искат комисионна, която обаче предварително уговорена с купувача. Друго, което правят е да звънят на брокери с оферти, че са им намерили купувачи за обявените от тях апартаменти, като целта е да си разделят комисионната. Тази практика и досега я има, но се практикува между колеги, които се познават, а не от разни непознати“, обясни за „Черноморски фар“ адвокат Драгомир Ошавков, който обясни, че е запознат с този нов тренд, покрай работата си с брокери по имотни сделки.

Имало хора от всякакви професии, но тези с възможност за работа от вкъщи преобладавали. Немалко учители, адвокати, счетоводители и други заработвали и по този начин пари.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения
Стефан Янев: Внасяме плана за възстановяване в ЕК до 15 октомври
  02.10.2021 12:50      

Планът за възстановяване ще бъде внесен в ЕК до 15 октомври. Това стана ясно от думите на премиер