Неделя, 02 Яну 2022
    
Бизнес Бургас

При ваканционните имоти: Руснаците продават, българите купуват

  21.08.2021 16:31  
При ваканционните имоти: Руснаците продават, българите купуват

 

Георги РУСИНОВ

 

Проблемите с руснаците и собствеността им в България продължава. Тъй като имат проблеми изобщо с идването в България и отдръпването им от нашия пазар принуждава стотици руснаци да продават ваканционните си имоти. Адвокат Драгомир Ошавков, който години наред работи с руския пазар при имотните сделки коментира пред „Черноморски фар“, че масово в момента руснаците продават и дори се мъчат да го правят без да идват в България, защото не могат.

„Пазарът е в стагнация. Купувачи от Русия почти няма. Рублата се обезценява и съответно и цените на имотите им падат. Така че излизат много интересни предложения на пазара. Интересно също е, че ги купуват българи. Има раздвижване и от украинци и поляци, които купуват апартаменти от руснаци. Българите обаче доминират и навлизат все по-смело на пазара с ваканционните комплекси“, обясни адвокатът.

Думите му се потвърждават и от официални данни от агенция за недвижими имоти. Те сочат, че пазарът на ваканционни имоти за второто тримесечие на 2021 година е с отново преобладаващо търсене от българи. Продължават да бъдат най-търсени двустайните апартаменти в диапазона 20 000 – 30 000 евро и тристайни до 50 000 - 60 000 евро, без такса поддръжка.

Цените по Българското Черноморие бележат скок, като достигат до 1000 евро/кв.м. Интересът към Южното Черноморие, като Несебър бележи ръст от 55% продажби спрямо миналото тримесечие и 61% повишение спрямо същия период миналата година. Забелязва се тренд за изместване интереса към Северното Черноморие. Търсят се и селски къщи в близост до морето на цени между 50 000 – 70 000 евро.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения
Богдан Милчев, пътен експерт: Когато се действа под натиск и паника се допускат сериозни грешки
  03.10.2021 13:37      

„Фразата „пътна безопасност“ не сме я чули от нито един от тримата мини