Събота, 20 Nov 2021
    
Бургас

Жители на Димчево протестираха край „Пода“ заради мътна вода

  22.08.2021 13:14  
Жители на Димчево протестираха край „Пода“ заради мътна вода

Ина ПЕТРОВА

С развети български знамена, скандирания и плакати жители на Димчево отново протестираха с искане за чиста вода. Заради лошото качеството на питейната вода близо 40 души се събраха до защитена местност „Пода“ край пътя Бургас-Созопол. Въпреки, че първоначално имаха намерения да го блокират, до затваряне на натоварената отсечка не се стигна. Това е четвърти техен протест.

„Не искаме вече хлорирана вода, с утайка. Става само за поливане на градинките, иначе за нищо не става“, каза възрастен жител, участник в протеста. „Очите ми непрекъснато сълзят, четири пъти ходих на лекар, когато почнах да се мия с минералната вода се оправих“, допълва друга жена от селото. Хората се оплакват, че водата е мътна или пък с голямо количество хлор, което предизвиквало алергии сред местните. Те настояват час по-скоро от чешмите им да потече чиста вода, а не да купуват минерална вода, както сега. „Не сме хора трето качество“, недоволстват те.

Проблемите, според тях, са от години. Те обаче не искат повече да чакат и са готови на поредни акции. Обмислят следващата да е пред ВиК.

Тази седмица стана ясно, че вторият етап от ВиК реконструкцията за подмяна на тръбопровода от с. Маринка до с. Твърдица буксува, заради липсата на приведени средства. На среща в областна управа се разбра, че средства са осигурени, но трябва да бъдат целево преведени от „Български ВиК холдинг“ на местното дружество. Губернаторът се ангажира да съдейства.  Едва на третия етап се предвижда изграждане на ново 7 км. трасе от с. Твърдица до с. Димчево, за което предстои проектиране, вадене на разрешително и т. н.

„Надяваме се, че ще има отговор от ВиК холдинг. Но пак няма да стане бързо, защото ние сме крайното село и при нас ще се случи всичко на последния трети етап. Колко поколения трябва да се сменят, за да видим някакво решение. Искаме да видим, че нещо се прави“, коментира кметският наместник Елена Иванова. 

Протестиращите скандираха около половин час, но не пристъпиха към затваряне на пътя за Южното Черноморие. Нямаме разрешение от АПИ, а глобата е от 1000 до 5000 лв, няма как да ги платим, споделиха те.


Анкета

Трябва ли да има нов локдаун?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
Проф. Кантарджиев: До седмица ще имаме по 2500 - 3000 случая дневно
  22.08.2021 09:36      

"Държавата има план за справяне с пандемията, който е на Министерския съвет. Мерките сега не