Неделя, 21 Nov 2021
    
Бизнес

Протестиращите от „Автомагистрали Черно море“: Готови сме на крайности(Обобщена)

  20.08.2021 13:19  
Протестиращите от „Автомагистрали Черно море“: Готови сме на крайности(Обобщена)

Янчо Николов

Протестен митинг на синдикалната организация на КНСБ в „Автомагистрали Черно море- АД,“ затвори едното платно за движение на излизане от Бургас, при кръгово кръстовище до Университет „Проф. д-р Асен Златаров“

От акционерното  дружеството си искат неизплатените пари от държавата в размер на 37млн лв. Обявиха, че са пред фалит. Нямат пари за заплати и производствени дейности.

Протестиращи работници от два  клона  в Бургас и Варна на дружеството  „Автомагистрали Черно море-АД,“се събраха на паркинга на Метро в Бургас.

От там шествието  се разположи по дължина  пътното платно на изхода от Бургас.

С тъпани, 100 метрово знаме,  кларинети и свирки протестиращите скандираха – „Искаме си парите! Искаме си работата!“

От рано участъка в района беше отцепен от сили на полицейски подразделения на КАТ и Специализираните Полицейски сили.

Шествието не затвори напълно движението на изхода, а едната лента. Което доведе до допълнително натоварване на движението.

За да избегнат негативно отношение от страна на пътуващите граждани към протестиращите, организаторите решиха да не блокират изцяло пътя.

От своя страна полицаите се разположиха в шпалир по средата на пътното платно, за да не допуснат евентуално затваряне на двете ленти.

До ескалация не се стигна, въпреки че на два пъти се наложи от полицията, да накарат протестиращите да освободят изцяло пътя прибирайки се  на тротоара.

От страна на напускащите града  водачи на леки автомобили,  нямаше напрежение.

До ексцесии не се стигна.

„От април месец водим преговори с Министерството на регионалното развитие и благоустройство. Те не искат да ни чуят. Става въпрос за 37 млн.лв. задължение към нашата фирма. Няма пари за газ, битум, консумативи. Не можем да работим нормално, а от там и да плащаме на работниците. Буквално сме пред фалит,“ сподели пред журналисти Атанас Пехливанов от дружеството Автомагистрали Черно море.

Той допълни, че се касае за неизплатени задължения по завършен, предаден и одобрен проект на участък от пътя Чирпан – Стара Загора, за който дружеството  трябвало да получи още 37 млн.лв.

„Министърката по регионалното развитие и благоустройство – Виолета Комитова още април заяви, че е доволна от работата ни. Завършихме в срок и предадохме обекта, който се експлоатира, а парите още ги няма,“ добави той.

Организаторите са категорични, че ако проблемът не бъде решен още днес, протестите ще продължат в цялата страна, включително пред Министерския съвет.

Те твърдят, че от институциите няма желание за диалог, при който да се реши проблема.

„Ако се наложи ще прибегнем и до по- радикални мерки! Ще се бием и дори няма да информираме медии и власти къде ще възникват новите протести.

Готови сме на крайности, ако не бъдем чути! Ще сезираме прокуратурата и Европейските институции, ако не преведат парите още днес “- споделиха единодушно протестиращите за „Черноморски фар“.

От дружеството  настояват, за незабавно разплащане на дължимите към него парични средства, за да могат да се изплатят заплатите на синдикалните членове и целия персонал, както и за материални ресурси.

Бяха изчетени декларации с исканията на протестиращите до служебния премиер Стефан Янев, МРРБ и ръководството на АПИ. В тях към институциите се отправиха следните въпроси:

1. Колко време е необходимо на членовете на АПИ да проверят свършената от нашите синдикални членове работа. Прилагаме Ви за пореден път хронологията на отчитане на сертификатите за свършена работа; писмо-отговор от подчиненото на МРРБ – дружество „Автомагистрали“ ЕАД.

 

2. Практика ли е в АПИ да стоят кашони по коридорите с проверени, но неодобрени сертификати и да се пробутват само определени от тях за одобрение и плащане?

 

3. Подигравате ли се на нашите работници и служители, като последователно публикувате на сайта си новина, че търсите средства да ни платите и че плащате на определени фирми, получили аванси на доста голяма стойност, чрез същото държавно предприятие „Автомагистрали“ ЕАД.

 

4. Намерихте ли пари за свършената работа от нас след Вашето обещание на срещата през месец май? Средствата за работни заплати от тази сума са на стойност 8 млн. лева?

 

 

 

 


Анкета

Трябва ли да има нов локдаун?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
Проф. Кантарджиев: До седмица ще имаме по 2500 - 3000 случая дневно
  22.08.2021 09:36      

"Държавата има план за справяне с пандемията, който е на Министерския съвет. Мерките сега не