Неделя, 21 Nov 2021
    

Бургазлийче оперирано по спешност заради TikTok предизвикателство

  20.08.2021 13:57  
Бургазлийче оперирано по спешност заради TikTok предизвикателство

Нова опасна мода тръгна в социалните мрежи и вече има пострадали българчета заради нея. 6-годишно момиченце от Бургас е оперирано по спешност в „Пирогов“, след като „на шега“ поглъща магнитни топчета заради предизвикателство в социалната мрежа TikTok. Нейният случай не е единствен, алармират медиците.

Лекарите от „Пирогов“ настояват за забрана на продажбата на животозастрашаващите артикули, които нанасят огромни щети върху стомашно-чревния тракт.

Казусът придобива популярност, след като родители на засегнати деца пишат до голяма веригата за детски стоки.

„Призоваваме родителите да не купуват магнитни топчета на децата си независимо от възрастта им. Да разяснят за опасностите от тези т.нар. „антистрес игри“. Да разговарят с децата за това, че не на всяко предизвикателство в социална мрежа трябва да се отговаря“, обясняват от веригата.

6-годишната Мария се сдобива с магнитните топчета от по-големия си брат, който пък ги получава в училище, в урок за силата на магнитите. Тя поглъща топчетата в отговор на TikTok предизвикателство, в което трябва да имитира пиърсинг в устата, като поставя върху езика си топчета.

Детето проявява първите симптоми месец и половина след играта, които са силни болки в корема. Мария е откарана по спешност от Бургас в София и оперирана от д-р Стефан Стоилов, завеждащ отделението по детска коремна хирургия в „Пирогов“.

За д-р Стоилов това е поредният „магнитен“ случай. През последните няколко месеца в „Пирогов“ зачестяват операции на деца, глътнали топчета в популярната игра в социалните мрежи.

„Преди Мария оперирахме 7 часа друго дете на нейната възраст. Извадихме едно по едно 21 магнитни топчета и установихме, чете са предизвикали 14 перфорации на стомашно-чревния тракт“, разказва д-р Стефан Стоилов.

По думите му тези топчета са невероятно опасни за живота на децата. Трудни са за диагностика, симптомите се появяват късно, а и много лекари не осъзнават сериозността на проблема. Произведените в Китай топчета са направени от много сипна магнитна сплав. Когато попаднат в корема на детето, те залепват едно за друго. Топчетата не може да бъдат изкарани от там по друг начин освен чрез сложно оперативно лечение.

Опасната мода е засегнала деца от цял свят. След широк обществен отзвук TikTok въвежда ограничение на част от кпипчетата, но в социалната мрежа продължават да се въртят подобни видеа с предупреждение за възрастово ограничение.

Източник: bTV


Анкета

Трябва ли да има нов локдаун?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
Проф. Кантарджиев: До седмица ще имаме по 2500 - 3000 случая дневно
  22.08.2021 09:36      

"Държавата има план за справяне с пандемията, който е на Министерския съвет. Мерките сега не