Събота, 20 Nov 2021
    
Общество

Почитаме Успение Богородично

  15.08.2021 08:56  
Почитаме Успение Богородично

Успение Богородично или Голяма Богородица е един от 12-те най-големи християнски празници, честван еднакво от православни, католици и от други християнски деноминации. 

Този ден е посветен на смъртта на Божията майка или на успението й.

Според преданието на този ден апостолите се събрали от местата, където проповядвали, за да се простят със Света Богородица и да погребат пречистото й тяло. Според Светото писание, това е денят, в който Божията майка, на 64-годишна възраст, напуска земния живот и отива при сина си. 

Вярва се, че Богородица помага на бездетни жени да се сдобият с рожба. Затова на празника Успение Богородично младите булки и невестите без деца носят дарове - домашно изработени кърпи, престилки, чорапи, цветя, и ги поставят под иконата на светицата. 

Според народната традиция, празникът се нарича Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица /на 8 септември/, когато се чества рождението на Христовата майка. На Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки. Вярващите търсят покровителството на Света Богородица за житейските си проблеми.

На този ден се правят родови срещи, свързани с жертвоприношение - с курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести. Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с орнамент, пиле каша, варено жито, царевица и тиква. Непременно се ядат диня и грозде. 

Източник: Нова ТВ


Анкета

Трябва ли да има нов локдаун?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
Проф. Кантарджиев: До седмица ще имаме по 2500 - 3000 случая дневно
  22.08.2021 09:36      

"Държавата има план за справяне с пандемията, който е на Министерския съвет. Мерките сега не