Неделя, 18 Юли 2021
    
Общество

Язовир „Камчия“ прелива, имаме вода за 2,5 години

  17.04.2021 09:44  
Язовир „Камчия“ прелива, имаме вода за 2,5 години

Ина ПЕТРОВА

Язовир “Камчия“ прелива, пред преливане е и язовир “Ясна поляна“. Дъждовете напълниха  двама водоема и след тригодишната суша, Южното Черноморие е осигурено с вода за следващите две години и половина.

Според ВиК експерти преливането е естествено и не застрашава хора и селища в близките околности. „Контролирано изпускане има, когато има опасност от висока вълна или много валежи, но при нас не се очакват. Язовир „Камчия“ не прелива за първи път, надявам се не е и за последен и никога не е имало проблеми с неговото преливане. Реката, която преминава през него р. Луда Камчия не минава през много населени места, така че няма опасност за живущи в района“, посочи  Димитър Гюров от ВиК Бургас.

Язовир „Камчия“ е запълнил целия си обем от 232 млн. куб. м. вода, докато „Ясна поляна“ към момента е пълен на почти 99%.

„Язовир Камчия прелива от 4 април. Очакваме това да се случи и за язовир „Ясна поляна“, на който му остава 1 млн. куб. м. да се напълни изцяло. В момента в него има над 30 млн. куб. метра вода. Ако се сбъднат метеорологичните прогнози за дъжд нашите очаквания са в неделя или понеделник и той да прелее“,  уточни Гюров.

Продължават ремонтните дейности на язовирите Ахелой и Порой, които трябва да осигурят резервно водоподаване на Бургас. В момента се ремонтира язовирната стена на „Ахелой“. Все още обаче не е започнато изграждането на 11-километровия водопровод, по който водата от двата водоема да стига до язовир "Камчия" и да се използва за битови нужди, в случай на необходимост. Все още няма яснота кога ще приключи проекта.

От „Напоителни системи“ –клон Бургас  успокоиха,  че за стопанисваните от тях язовири няма опасност от преливане. „Към момента не се изпуска вода от язовирите, те са под постоянно наблюдение. Всичките язовири разполагат с необходимия лицензионен обем за поемане на водни количества вследствие на пролетното снеготопене и дъждовете, които очакваме“, заяви управителят на дружеството Диян Петров. Обезпечен е и поливния сезон, който се очаква да започне в началото на месец май.

 


Анкета

Кой текст на песен от "Бургас и морето" подкрепяте?


Резултати

Мнения

Мнения
Любен Дилов-син: Президентът тласка събитията към избори 2 в 1
  18.04.2021 13:12      

Депутатите от ГЕРБ: Притеснително е, че новият парламент има нагон да се превръща в конве