Вторник, 20 Юли 2021
    
Общество

Липсва лекарство - десетки хиляди очакват доставки

  18.04.2021 11:23  
Липсва лекарство - десетки хиляди очакват доставки

Липса на лекарство засяга хиляди пациенти с хипофункция на щитовидната жлеза. От повече от месец са спрени доставките на един от  медикаментите, тясно специализиран за лечението им. Хората имат алтернатива. Но с нея рискуват да объркат дозировката, а и често фармацевтите в аптеките отказват да им я продадат, съобщава NOVA.

„Симптомите, които изпитах и които ме наведоха на мисълта, че мога да имам такъв тип заболяване бяха умора, падане на косата, чувствах постоянно студ”, разказва Кристина, която е с диагноза хипофункция на щитовидната жлеза от година.

Преди дни отишла в аптеката с рецепта за медикамента, предписан за лечението ѝ.

„На рецептата ми беше изписано едното наименование на левотироксина и те ми казаха, че го няма налично”, обяснява Кристина.

Оказва се, че доставките на медикамента са спрени за аптеките в България от месец. Ако или докато се появи лекарството, пациентите с хипофункция на щитовидната жлеза имат една алтернатива, за да продължат терапията си. Могат да купят хапчета на друг производител, но също на важната за тях основа на левотироксина. Това обаче създава риск от объркване на дозата и правилното лечение.

Иначе, според специалистите в областта, препаратът, останал на нашия пазар, спокойно може да се приема от пациентите.

 


Анкета

Кой текст на песен от "Бургас и морето" подкрепяте?


Резултати

Мнения

Мнения
Борисов: Няма да се кандидатирам за президент
  21.04.2021 16:51      

Ако оставят Радев да се бие на политическата сцена вместо тях, сме готови да сме категорични опон