Понеделник, 26 Юли 2021
    
Бизнес Бургас

В пандемията: Джипита хвърлят прeстилки

  18.04.2021 10:39  
В пандемията:   Джипита хвърлят прeстилки

Дона МИТЕВА

Покрай едногодишното ходене по мъките, свързани с пандемията от коронавирус, все по-често се чуват оплаквания от бургазлии, а и от хора, живеещи в други населени места от областта, че личните им лекари се отказват да практикуват.

Някои даже се оплакват, че остават неприятно изненадани, когато при нужда звънят на джипито си и от телефонния разговор разбират, че са останали без личен лекар, защото са се пенсионирали или по друга причина са преустановили да практикуват.

За това колко лични лекари са се отказали да работят през годината на изпитание попитахме д-р Петко Желязков, председател на Сдружението на семейните лекари в Бургас. Той бе категоричен, че в сдружението не се води такава статистика. „Аз лично знам за един колега, който се пенсионира, но дали има още такива и колко са, няма как да кажа“, обясни той. Не можа да отговори и на това дали заради ковид-ситуацията има негови колеги, които предпочитат да спрат да  практикуват.

От Регионалната здравна каса направиха справка. По техни данни в края на 2019 година, когато нямаше никакви индикации за коварния вирус, индивидуалните и групови практики за първична медицинска помощ в областта са били 209. Към момента техният брой е 202.

Като основна причина за намаляването от институцията посочват навършване на пенсионна възраст. И другата е смърт на юридическото лице. Това е по нормативни документи.

Останалите мотиви си остават чисто човешки и лекарите, ако има такива, които са се отказали по  други причини не са длъжни да ги споделят публично.

Лошото е за пациентите, които и без това са достатъчно стресирани от всичко, което ни връхлетя около COVID-19.

 


Анкета

Кой текст на песен от "Бургас и морето" подкрепяте?


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Невена Басарова-Дичева, Първа Детска академия за добри обноски: Не бива да забравяме, че животът не е само виртуален, но реален
  24.04.2021 15:18      

Дона МИТЕВА Невена Басарова-Дичева е основател и управител на Първа Детска ак