Събота, 13 Апр 2024
    
Любопитно Несебър

Тунезиец и българка са сключили брак в Несебър миналата година

  13.02.2024 17:14  
Тунезиец и българка са сключили брак в Несебър миналата година

Магнетизмът  на Несебър и утвърждаването  му като град на любовта привличат много двойки от цял свят и от страната  на живописния полуостров, където да се врекат във вярност. Магията на древността, уникалните природни дадености и романтиката на морския бряг омайват влюбените и те все по-често избират старинния град, за да изрекат обета си за вярност един към друг.

В сравнение с данните от предходните няколко години, когато венчавките са между 107 и 139, през 2023 г. се бележи ръст на сватбите в Несебър. През изминалата година браковете, сключени в града на ЮНЕСКО, са общо 151, 20 от тях са присъставени. Сред  тях има съюзи между българка и норвежец, българка и гражданин на Люксембург, българин и казахстанка, тунизиец и българка. В Несебър своята любов са запечатали с подпис и изцяло чуждестранни двойки от Русия и Украйна, дъобщават от Община Несебър.

Българин на 71 години и българка на 69  години са най-възрастната двойка, врекла се във вярност в Несебър през 2023-та. Интересна за изминалата година е сватбена церемония между американец на 75 г. и българка на 26 г., при която разликата във възрастта е повече от впечатляваща - близо половин век.

Първата сватба през 2023-та е била на  6-ти януари, Богоявление, а последните две са се състояли на 10-ти декември. Менделсон е звучал най-много пъти през септември, когато сключените бракове са общо 35. От тях 5 са се състояли на 9-ти септември, по четири са били на 10-ти и 19-ти септември. През юни „Сватбеният марш” е звучал тридесет пъти. Другите два предпочитани месеца за брак през 2023-та са били май и август.

През настоящата 2024-та година първата сватбена церемония е била на 11-ти януари, а на утрешния Ден на влюбените ще бъде сключен един брак.

Сред непреходната красота на Несебър, очарователен и през четирите сезона, всеки може да изрече своя обет за вярност и да направи сватбения си ден незабравим, а споменът за него да се връща в съзнанието като сбъдната приказка, за която трябва да се разкаже.