Неделя, 28 Апр 2024
    
Бургас Крими Общество

Първите патрули с кучета в центъра на Бургас започнаха работа /СНИМКИ/

  13.02.2024 12:19  
Първите патрули с кучета в центъра на Бургас започнаха работа /СНИМКИ/

Дона МИТЕВА

Аякс и Дарк са част от кучешкия полицейски отряд, който в момента наброява 13 животни от породите Немска и Белгийска овчарки и осем водачи. Те вече патрулират по главните улици на Бургас.

Дарк

Аякс е специализиран в издирване и намиране на хора, а Дарк – в охрана на футболни мачове. Двете овчарки са по на три години и днес са на работа.

Днес официално бяха представени пред медиите и пред любопитни граждани в центъра на Бургас.

Иван Колев от сектор Специализирани полицейски сили към ОД на МВР – Бургас е водач на кучето Аякс, коментира, че ролята на четириногите полицаи ще бъде предимно превантивна дейност. За работата в тандема „човек – куче“ той казва: „Ние с Аякс сме едно цяло, допълваме се. Кучето е обучено да работи по мирисова следа – да открива изгубени лица, да ги задържа при престъпление“.

За това, как се изгражда връзката и доверието с  животното, полицаят казва, че е отгледал партньора си от малко кутре, с непрекъснатите грижи и тренировки, които правят заедно. Необходими са поне две години непрекъснато работа. Преминали са и през специални школи за обучение както на кучета, така и водачите им.

„Колегите и близките ми приемат добре това, че си имам куче за партньор“, казва полицаят.

По главните улици на Бургас има много хора, част от които са и любопитни деца. За кучето това е изпитание, но неговият водач е уверен, че заедно ще успеят да се справят със стреса. Категорично Аякс реагира единствено на командите, които само неговия водач му подава.