Неделя, 28 Апр 2024
    
Бургас Мнения

Ганка Вътева, преподавател в ППМГ „Академик Никола Обрешков“ – Бургас: Само в Математическата един математик може да види красиви задачи и красиви умове

  11.02.2024 13:56  
Ганка Вътева, преподавател в ППМГ „Академик Никола Обрешков“ – Бургас: Само в Математическата един математик може да види красиви задачи и красиви умове

Ганка Вътева е завършила Немската гимназия в Бургас, математик по образование.

Себе си определя като учител по професия и призвание. Тя работи в ППМГ „Академик Никола Обрешков“ – Бургас.

Отборът на природо-математическата гимназия „Акад. Никола Обрешков“ спечели пълен комплект медали от Международната Жаутиковска олимпиада в Казахстан. Тя се проведе от 8 до 13 януари.

След тази олимпиада в Казахстан, за учениците минаха още две големи национални състезания и едно американско онлайн състезание.

В началото на февруари им предстоят областни кръгове на олимпиадите, работи се на високи обороти, няма време да се осмисли едното състезание и вече сме в подготовка за следващото.

Вътева е преподавател и треньор на четирима от отличилите се млади хора.

 

Интервю на Дона МИТЕВА

– Г-жо Вътева, от 7 до 13 януари 2024 г. в град Алмати, Казахстан, се проведе XX издание на престижната Международна Жаутиковска олимпиада по математика, физика и информатика. В нея участваха отбори от по седем ученици (трима по математика, двама по физика и двама по информатика). Два от седемте български отбора бяха от бургаската математическа гимназия. Те завоюваха общо три златни, два сребърни и пет бронзови медали. Вие сте техен треньор. Как приемате успехите им?

– Учител съм на четирима от състезателите по математика – Ангел, Петко, Ванеса и Сияна. Много се радвам на успехите им, подкрепям ги.

– Моля кажете по няколко изречения за всеки един от тези млади хора. Определете ги с най-характерното за всеки.

– Всички тези млади хора се занимават с математика много отдавна. Тя е тяхната любима наука. Завоювали са много престижни награди в различни регионални, национални и в няколко международни състезания по математика. Ученици са в гимназията от 2017 година.

Петко е моторът на отбора, инициативен, отговорен, притежава изключителна работоспособност, открит и лоялен, отстоява позициите си, определено има лидерски качества. Има състезателен дух.

Може във всеки един момент да каже дадена задача от коя олимпиада е и през коя година се е паднала, а понякога и кой е неин автор и къде точно са се спънали състезателите при нейното решаване.

В V клас Петко беше много разочарован, че в математическа гимназия се учат и други предмети освен математика. Фен е на ЦСКА.

Ангел е спокоен, уравновесен, аналитичен, има изключително чиста, невероятно точна и дълбока логическа мисъл. Толерантен е, стреми се да прецизира изпълнението на набелязаните цели. Пише ситно като изписва буквите и внимава някоя да не е с обратен наклон или леко изкривена.

Не случайно в прогимназията се класираше на олимпиади по техническо чертане. Обича да слуша музика от 80-те и 90-те години.

Ванеса и Сияна са крехки девойки в голямата наука математика. 

Ванеса има многостранни интереси, освен от математика се увлича от физика, лингвистика, литература, играе и балет. Умее да прави аналитични разсъждения, да прилага знанията си по различните учебни дисциплини.

Тя е настойчива, решителна, инициативна, има голям потенциал и необходимите качества да го развива.

Сияна също има разностранни интереси – математика, лингвистика, физика, информатика. Увлича се от изучаването на редки езици като японски, корейски, китайски.

В часовете по лингвистика е показвала доста добра ориентация при разшифроването на арабски йероглифи.

Сиси има силно развито чувство за отговорност, за самодисциплина и самоконтрол, спокоен характер, балансирано поведение в часовете и извън тях.

Изобщо перспективите пред всеки един от тях са големи. Това са много умни млади хора, изключително съм обнадеждена.

– Славата променя ли ги? В каква посока?

– Дава им самочувствие, със сигурност. Но това са интелигентни млади хора, които със сигурност няма да се оставят да се носят на вълната на славата. Те вече мислят за следващото предизвикателство.

– Вие самата сте възпитаник на Немска езикова гимназия – как от езика се посветихте на математиката?

– През годините съм имала много добри учители по математика, като започнем от началната ми учителка, след това учителката ми в прогимназиален етап и най-вече учителят ми по математика в гимназията – изключителен специалист, строг, справедлив, завладяващ, магнетичен, с фино чувство за хумор.

Все още поддържам ниво с езика, имам една неосъществена мечта – да преподавам математика на немски език.

– Какво ви носи работата в екипа на най-престижното учебно заведение на Бургас?

– Удовлетворена съм. Само тук един математик може да види красиви задачи и красиви умове. Благодарна съм на съдбата за тази възможност.

– В Математическата са събрани страхотни преподаватели, което със сигурност означава и силно конкурентна среда – стимулиращо ли е това или по-скоро стресиращо?

– И от двете по малко. Усилията, които полага един учител при нас, независимо от предмета, който преподава, са много, но трудът ни е възнаграден. Отборът ни в гимназията е мотивирани учители – можещи ученици. Това е като грънчаря с глината. Съдът накрая е толкова прекрасен, но той се пита наистина ли моите ръце сътвориха това? Идва етап, нашите ученици ни надминават, а какво по-хубаво от това?

– В личен план – какво правите когато не се занимавате с математика?

– Обичам да чета, обичам да пътувам, да опознавам нови култури и светове.