Неделя, 28 Апр 2024
    
Любопитно

Какво правят децата ни в нета: ТикТок е най-предпочитаната социална мрежа

  13.02.2024 23:25  
Какво правят децата ни в нета: ТикТок е най-предпочитаната социална мрежа

Предпочитаната социална мрежа от децата в България е ТикТок, следванa от Инстаграм и Снапчат.

Това показват данните от проучване, проведено от Държавната агенция за закрила на детето, Регионално управление на образованието – Пловдив и Българска академия за сигурност. То е обхванало между близо 1000 ученици от 6, 7 и 8 клас в Пловдив.

Над 61 процента от анкетираните деца споделят, че използват изброените социални мрежи повече от 5 пъти на ден. Освен времето в тях, над 70 процента от учениците са в онлайн пространството от един до три часа всеки ден. 31 процента отделят от деня си от 2 до 4 часа, за да са в мрежата, добавят от ДАЗД.

Над 83% от децата знаят как и сами задават настройките за поверителност. Въпреки това 23 процента от тях са получавали покана за лична среща от непознати в интернет. На 20 на сто са предлагани подаръци от напълно непознати. Близо 46 процента играят онлайн игри с непознати. Над 11 процента признават, че са се чувствали жертва на онлайн тормоз.

Анализът на Българска академия за сигурност на проучванията, които бяха реализирани съвместно с ДАЗД в последните три години с над 5000 ученици в градовете София, Варна и Пловдив, показва положителна тенденция в покачването на доверието на децата за споделяне с техните родители за преживяванията им в онлайн пространството.

Ще ходим на кино и ресторант с дете под 14 години след 22 часа само с попълнена декларация за придружител

По данни на Българска академия за сигурност има намаляване на случаите, в които децата са били в чат с нецензурна реч, както и на тези, в които са били жертви на шейминг (обиди за начина, по който някой изглежда). Положителна е тенденцията, че намалява и броят на децата, които са попадали на снимки и видеа с неподходящо за тяхната възраст съдържание.

През 2023 г. Държавната агенция за закрила на детето стартира чат приложение към Националната телефонна линия за деца 116 111, за да може децата да имат още един вариант, който е и най-близък до начина им на комуникация, за да потърсят съвет, подкрепа или да съобщят за дет