Неделя, 28 Апр 2024
    
Бизнес

Смяна на щрангове – какво налага спешната подмяна и към кого да се обърнете за помощ

  13.02.2024 13:50  
Смяна на щрангове – какво налага спешната подмяна и към кого да се обърнете за помощ

Вероятно ще харесате идеята за качествена смяна на щрангове цена без конкуренция. Само трябва да се доверите на професионалистите и ще получите бърза услуга на атрактивна цена. Но нека първо видим какви са причините, които могат да наложат спешна смяна на щрангове.  

 

Превантивна мярка

Какви са „симптомите“, че трябва да помислите за смяна на щрангове? Нека се спрем на най-явните - появата на шум и вибрации в апартамента от неправилна работа на водоснабдителната система, необичайно налягане вътре в нея в резултат на запушвания, повреда на хидравлични клапани, намаляване на налягането и др.

 

Избор на материал

Всяка смяна на щрангове започва с избора на материал. Нека набързо да сравним тръбите, използвани във водоснабдителните мрежи по комунистическо време, с модерните сега. Стоманените газови тръби издържат 15 години, поцинкованите - 30 години. Всъщност, повечето жилищни сгради имат щрангове от стоманени тръби от десетилетия. Така че, причини за смяната им колкото щеш!

 

Нека обърнем внимание на омрежения полиетилен, известен още като термопласт. При захранване със студена вода той издържа 50 години.

За гореща вода 75 ° C - 95 ° C , срокът на експлоатация е 30 години.

Много специалисти потвърждават пригодността на омрежения полиетилен като чудесен избор на материал за щрангове в жилището.

Изборът на тръби се извършва въз основа на налягането във водоснабдителната система и вътретръбното налягане P, което ще създаде напрежение на опън на стените.

 

Как протича процесът на смяна на щрангове?

Спира се водоснабдяването.

Изрязва се старата тръба, рязането може да се извърши както в апартамента на клиента, така и при съседите отгоре или отдолу, с тяхно съгласие. Това се прави, за да се предотврати повреда на тръбата, която минава през скритата зона. Ако тръбопроводът е стар, може да има изгнил участък между етажите.

Измерва се необходимата дължина. Разрезът трябва да е разположен по равнина, перпендикулярна на оста на тръбата.

Не трябва да има разслояване, повреда или "порязвания" на разреза.

Трябва да се уверите, че уплътнителните пръстени са в правилната позиция.

Скобата за пресоване на фитинга не трябва да има неравности.

Калибрира се края на тръбата, тъй като това ще осигури по-лесна връзка между тръбата и фитинга.

Премахва се вътрешната фаска - това е необходимо, така че уплътненията да не изскачат от жлеба при свързване. Размерът на фаската е 1,5–2 mm.

Преди да се постави тръбата, фитинга се смазва със силикон или обикновена вода и сапун, но категорично не трябва да се използват технически масла.

Следва кримпване. Поставя се съединителна гайка върху готовата тръба и гумена втулка.. Завинтва се гайката за кримпване, закрепва се фитинга с гаечен ключ и се затяга с друг гаечен ключ.

 

При смяна на щрангове в апартамент, не бива да се забравя, че за да се гарантира безаварийна работа и твърдо закрепване на тръбите, е необходимо да се монтират фиксирани опори на прави участъци от тръбопроводи на разстояние най-малко 12 метра. В противен случай тръбата може да се премести на страната, където натоварването е най-голямо.