Неделя, 28 Апр 2024
    
Бургас

Удължават срока за временна закрила на чужденци

  12.02.2024 11:27  
Удължават срока за временна закрила на чужденци

Срокът на регистрационните карти, валидни до 04.03.2024 г., може да бъде продължен както след, така и преди тази дата, по искане на разселеното лице, съобщават от полицията.

Всички издадени регистрационни карти на чужденци с предоставена временна закрила в Република България към настоящия момент са със срок на валидност до 4 март 2024 година. Това съобщават от ОД на МВР. Срокът на действие е във връзка с Решение на Министерски съвет от 25 януари.

Картите могат да бъдат продължени/подновени след заявено желание от разселеното лице с предоставена временна закрила, което е титуляр.

Пререгистрацията се осъществява до 31 март 2024 година в пунктовете на МВР и в центровете на Държавна агенция за бежанците (ДАБ) в страната.

В случай, че чужденецът заяви желанието си да продължи регистрационната си карта след 31.03.2024 г., той може да подаде заявление  в някое от териториалните поделения на ДАБ.

На територията на ОДМВР - Бургас украинските граждани, притежаващи регистрационни карти за временна закрила, валидни до 4 март, могат да поискат удължаване на срока им до 31 март в следните пунктове на територията на Бургаска област : Първо Районно управление – Бургас и Районни управления Несебър, Созопол, Поморие и Царево.

Те следва да представят валиден паспорт и валидна регистрационна карта, в която ще бъде отразено удължаването на срока до 4 март 2025 г. Датата ще бъде дописана ръчно от служителя на МВР след отразяване на промените в специализираната информационна система.

В случай, че регистрационната карта е била ламинирана от притежателя ѝ, на лицето ще бъде издадена нова, която не се ламинира.