Неделя, 28 Апр 2024
    
Бизнес

Министър Вътев и протестиращи земеделци уточняват финалния текст на споразумението днес

  11.02.2024 12:38  
Министър Вътев и протестиращи земеделци уточняват финалния текст на споразумението днес

Министърът на земеделието ще се срещне с представители на аграрните асоциации този следобед. Очаква се да бъде уточнен финалният текст на споразумението между правителството и браншовата организация на земеделците, преди да се стигне до неговото подписване в началото на следващата седмица.

Въпреки очакванията, че подписите под споразумението ще сложат край на протестите и ще изгладят разногласията на тема държавни помощи и компенсации, това не се случва.

Насрочените за днес разговори между властта и земеделците ще се случат на фона на продължаващото раздори в сектора. Вчера стана ясно, че инициативен комитет от 26 организации не подкрепя постигнатите договорки с управляващите, продължава да настоява да оставката на Кирил Вътев и приканва за подновяване на протестите от вторник.

Междувременно от Българска аграрна камара излязоха с позиция до медиите. В нея заявяват, че ескалирането на протести вместо конструктивни разговори в ситуация на предстояща ротация в изпълнителната власт придава политически нюанс и преследване на лични цели, от което БАК категорично се разграничава.