Събота, 13 Апр 2024
    
Бургас Мнения

Комисар Николай Николаев, директор на РДПБЗН-Бургас: Паркирайте така, че да не пречите на Пожарната и Спешната помощ

  13.01.2024 15:47  
Комисар Николай Николаев, директор на РДПБЗН-Бургас: Паркирайте така, че да не пречите на Пожарната и Спешната помощ
Комисар Николай Николаев е роден през 1984 година След завършване на Академия на МВР – специалност „Пожарна и аварийна безопасност“ започва работа в системата на МВР през 2008-а. Последователно е заемал различни длъжности, сред които инструктор в сектор „Държавен противопожарен контрол и превантивна дейност“ към „Пожарна безопасност и спасяване“, инструктор в група „Пожарогасене, аварийно-спасителна дейност”, инструктор в група „Оперативен комуникационно-информационен център“ и началник на Първа районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Бургас при Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Бургас. Преминал е курс по линия на програмата за антитерористична подкрепа на Държавния департамент на САЩ. Награждаван е многократно с отличия и награди. През 2022-а той бе назначен за директор на РДПБЗН-Бургас.
  Георги Русинов

Нека гражданите да се обаждат на 112 след като станат свидетели на инциденти

 

Интервю на Георги РУСИНОВ

 

– Комисар Николаев, каква година изпраща РДПБЗН – Бургас? Със сигурност бедствията, които настъпиха в областта, изправиха пред сериозни предизвикателства пожарникарите.

– 2023 година, сравнена с последните пет години, е най-натоварена за структурите на РДПБЗН – Бургас не само заради двете бедствия, които сполетяха област Бургас, а и като цяло броят на произшествията е по-голям. За 2023-та всички те са 4715. Това са с около 500 броя повече от 2022-ра. Имаме увеличение на пожарите и на операциите по издирване и спасяване за разлика от предходните години, където имахме малко повече спешна медицинска помощ по време на пандемията. През миналата година имахме изключително разнообразни по вид произшествия, като започнем от сложно и тежко ПТП на АМ „Тракия“, преминем през няколко големи пожара в житни масиви, пожар в складово помещение за боеприпаси в община Карнобат. На територията на областта възникнаха някои по-големи пожари на сухи треви и горски фонд – в района на квартал „Банево“ и Изворище, в района на Равна гора и Маринка. Това са пожари на площи на над 3 – 4 хиляди декара. Последва и бедственото положение в община Средец, около село Кубадин. Пожари имаше и в селата Горно и Долно Ябълково в същата община, както и два големи горски пожара в община Айтос. Имахме изтичане на газ в жп цистерна на жп гарата в Карнобат. Преминаха няколко бури, след които имахме произшествия от паднали дървета, унищожени автомобили. Няма как да не споменем бедствието в община Царево, където работихме по спасяване и отводняване.

– След като споменахте пожарите край Банево и Изворище, хората там имаха съмнения, че може и да са умишлени. Какво доказа разследването?

– Основно по причините за пожара работи ОДМВР и съответното районно управление, но информацията, която имаме и разследването, в което сме участвали след пожарите, сочат, че някои от произшествията възникват край пътя, което говори за небрежност при боравене с открит огън. Това са: изхвърляне на незагасени цигари от автомобили, паркиране с много нагорещени двигатели извън асфалта и пътното платно. На територията на община Средец имаме информация и сме на мнение, че пожарите са възникнали от бежанци. Именно покрай бедственото положение там бяха хванати бежанци в района.

– Можем ли да кажем коя е най-честата причина за пожарите през 2023-та?

– Определено най-честата причина е именно неправилното боравене с открит огън. Летния сезон, когато е горещо, хвърлянето на незагасени цигари е опасно. Също и паленето на огън на забранени места. Предвид това, че постоянно има вятър от морето, един пожар много бързо се разпространява.

На второ място като много честа причина са къси съединения, особено през есенно-зимния сезон, когато имаме рязко застудяване, имаме претоварване на ел. инсталациите. Вече се промениха така нещата, че все повече консуматори на ток има в един дом. Включването на електрически отоплителни уреди води до претоварване на системата и пожари в ел. таблата, както на входа, така и в апартамента.

На следващо място са пожарите в комините, особено в сградите, където домакинствата са повече от едно. Явно няма разбиране кой трябва да почисти и вследствие на това възникват пожари в комини, а после и в покриви.

– Има ли кадрова липса в структурите по места?

– На територията на областта имаме структури във всички общини с изключение на Сунгурларе и Руен. Съставът, с който разполага дирекцията, е на 94% пълен. В момента сме в конкурс на назначаване на нови 6 човека. Всяка година се провеждат конкурси за назначаване. Интерес към нашата институция има и можем да кажем, че поетапно всяка година подмладяваме екипа. По-скоро можем да кажем, че не са достатъчни щатовете за покриването нуждите на пожарната в областта и нуждите на населението. Има нормативни изисквания, според които според броя население на общината са позволени определен брой екипи. При нас всичко е в съответствие с нормативната база, имаме необходимите екипи, но при един по-натоварен летен сезон се вижда, че не са достатъчно.

– Достатъчна ли е техниката, с която разполага дирекцията, или има нужда от допълнителна?

– Ние като структура средно на дежурство за ден имаме 65 единици техника, като не всички са пожарни. Има и спасителни, специализирани, кран, техника за катастрофи и химически аварии. Имаме резерв. Вследствие на произшествията миналата година и достъпа до труднодостъпни райони, възникнаха повреди. В момента тече ремонтирането и възстановяването на тази техника. Тя ни е основно от европейски проекти през периода 2014 – 2018. Наближават десет години, но все още можем да кажем, че за разлика от голяма част в страната, нашата е сравнително нова. Успяваме да си вършим работата, служителите ни са добре индивидуално екипирани.

– Има ли възможност пожарните автомобили да влизат навсякъде по улиците на Бургас?

– Може би това е най-големият проблем в града в момента. Немалко са инцидентите в последните две години в Бургас. Пожарните машини имат проблеми, свързани с повреда заради тесните улици. Една голяма част от улиците са еднопосочни и можем да се движим, но проблемът е с паркирането в междублоковите пространства, пред блоковете и по тротоарите от двете страни. Така че, да, имаме проблем да достигнем до произшествие във „Възраждане“, „Братя Миладинови“ и „Лазур“. Сериозен проблем е. Уведомили сме Община Бургас и ОДМВР-Бургас и се надявам в скоро време да проведем едно работно съвещание в тази посока. Хората, които живеят в тези райони, не се съобразяват къде спират и че е необходимо да се осигури достъп на специални екипи на Спешна медицинска помощ и на Пожарната за достигане до произшествието. Миналата година бяхме свидетели на инцидент, където пожарният автомобил, знаейки че ще си повреди огледало или нещо друго по него, трябваше да достигне до горящи автомобили на паркинг, за да спре да изгорят много повече. Тук е моментът да се обърнем към всички, когато паркират, да спират по този начин, че да могат да осигурят преминаването на линейки и пожарни.

– Представляват ли проблем големите разстояния  в областта, които пожарникарите трябва да изминават, за да стигнат навреме до инциденти?

– Имаме такива места, където времето за реакции е по-голямо. В общините Руен и Сунгурларе някои от населените места граничат с област Шумен. Имаме такива места, където докато пристигнем отнема повече време, а и пътят и движението до тях са по-трудни. За да говорим за достигане, първо трябва да говорим за навременно подаване на сигнала. Не са малко случаите, в които хората виждат, че е възникнал инцидент, но не се обаждат на 112, защото разчитат, че някой друг вече се е обадил. Всяко обаждане на 112 е добро дошло за нас, защото дори и да сме получили сигнал вече, следващият, който се обади ще ни даде допълнителна информация, която ще ни е полезна – дали има пострадали, дали има нужда от допълнителен екип. Използвам да призова гражданите да се обаждат на 112 щом станат свидетели на инциденти, а не да разчитат, че някой друг вече се е обадил.

– Държавният бюджет за 2024-а е факт. Каква част от него е предвидена за бургаската дирекция и в какво се изразява?

– Все още няма конкретен бюджет за нашата регионална дирекция. В момента подготвяме документи към София за това, което е важно да се случи. Планираме доста дейности и се надявам голяма част от тях да получат финансиране. През тази година подготвяме проект за нова отоплителна инсталация на сградата на пожарната в Несебър. Имаме подадено проектно предложение за финансиране по европейски проект за разширяване на сградата в Бургас. Спечелихме проект за въвеждане на мерки за енергийна ефективност за Пожарната в Царево. В края на годината успяхме с държавния бюджет да направим ремонт в Айтос и в още три сгради. През 2024-а ще се подобрят условията за работа навсякъде.


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Кметът на Бургас: Не съм изненадан, че областният управител спря решението за увеличение на таксата за синя зона
  12.01.2024 16:36      

Воъбще не съм изненадан от решението на областния управител на Бургас да спре гласуваното от