Сряда, 21 Фев 2024
    
Сунгурларе

Разкриха огромно имане. Вижте къде в Бургаско!

  12.01.2024 17:20  
Разкриха огромно имане. Вижте къде в Бургаско!

Стотици предмети, имащи белези на културно-исторически ценности

Множество предмети, имащи белези на културно-исторически ценности, сред които монети, кръстчета, пръстени, апликации и статуетка, са намерени и иззети от частен дом в Сунгурларе, обитаван от 54-годишен криминално проявен и осъждан мъж от Сунгурларе, в резултат на акция на отдел „Криминална полиция“ при ОДМВР – Бургас, съобщиха от прокуратурата.

При извършените действия по разследването са намерени и иззети общо 537 предмета, от които 484 монети, 21 пръстена, две гривни, три брошки, статуетка и 20 фрагмента, които по първоначални данни датират от античния, средновековен и османския периоди.

По първоначални данни от специалисти основната част от монетите са римски от II, III, IV и V век, като освен медни, има и сребърни. Останалите се датират като ранно византийски, средновековни и османски.

Иззеха стотици предмети, имащи белези на културно-исторически ценности при акция в Сунгурларе

54-годишният мъж е задържан за срок до 24 часа по ЗМВР. Образувано е досъдебно производство под надзора на Окръжна прокуратура – Бургас.

По досъдебното производство предстои назначаването на съдебно-археологическа експертиза на иззетите веществени доказателства, която да определи каква част от предметите са археологически културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство, точната им датировка и тяхната стойност.

 

Източник: Bap.prb.bg   


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Николай Николаев, директор на РПЗСБ – Бургас:  Трудно можем да стигнем до горящ апартамент или кола заради паркирали автомобили
  19.02.2024 17:13      

Силвия Шатърова Всяко разширение на синята и зелена зона става със съгласуване с нас. За