Петък, 12 Апр 2024
    
Общество

Как да различим грип и ковид

  12.01.2024 15:42  
Как да различим грип и ковид

Мнението на лекарите: Почти е невъзможно без тестове

Дона МИТЕВА

Януари и февруари са месеците, в които в Бургас започват да се появяват все повече случаи на грип. Обичайно от предни години се знае, че  епидемията от грип в нашия град се проявява в средата на януари и началото на февруари, като случаите продължават до март. Но за разлика от грипа, в момента има и много случаи на ковид. Как да различим едното от другото и какви мерки да предприемем? Това е въпрос, който мнозина от нас си задават, имайки още страх от пандемията, която остави сериозни спомени в съзнанието на всички.

На практика двете инфекции са почти неразличими. Това твърди д-р Елена Кънчева, специалист инфекциозни болести в Инфекциозно отделение на УМБАЛ – Бургас. Към мнението ѝ се присъединява и д-р Хрипсиме Каспарян, дългогодишен началник на Второ детско отделение, специалист по детски болести с голям опит и практика.

д-р Хрипсиме Каспарян

„Обикновено грипът протича с много висока температура, до 39 – 40 градуса, която се вдига рязко и пада трудно. При ковид температурата е малко по-ниска. Това е може би единственият белег, по който можем да отличим грип от ковид“, посочва д-р Каспарян, но отбелязва, че това не е достатъчно.

Необходими са допълнителни изследвания, за да стане категорично ясно за кое от двете заболявания става въпрос, тъй като симптомите им се припокриват – и при двете има отпадналост, лесна уморяемост, болки в мускулите, главоболие, хрема, кашлица. И двете заболявания могат да причинят усложнения, затова разграничаването им от лекар с провеждане на допълнителни изследвания е наложително.

 

При децата

 

Обикновено педиатрите се придържат към правилото за трите дни – ако детето има температура повече от три дни и тя не се повлиява, тогава се посещава лекар и се търси причината. Това е така, тъй като повечето вирусни инфекции преминават за три дни и след третия ден температурата спада и детето започва да се възстановява.

Най-сигурният „домашен“ начин, по който родителите могат да разграничат грип от ковид както за децата, така и за себе си, са тестовете от аптеката, съветва д-р Елена Кънчева. „Има много добри комбинирани тестове, които с едно изследване – т.е. с едно взимане на секрет, разграничават грип от ковид. Има комбинирани тестове за ковид и за грип А и Б“, казва тя. При първи симптоми инфекционистът съветва родителите да направят такъв тест, след което да се обърнат към личния си лекар и ако той прецени, да насочи пациента към болница или да му предпише медикаменти за лечение у дома.

 

Нараства заболеваемостта

 

Д-р Кънчева е категорична, че случаите на ковид и грип в Бургас нарастват, макар и не драстично. В Инфекциозно отделение на УМБАЛ – Бургас има настанени трима пациенти с грип и шестима с ковид, като всички са бебета и деца до 2 години. В момента в отделението се приемат най-вече бебета с обезпокоителни симптоми. При тях престоят в болница е наложителен, тъй като са много малки – под 6 месеца, нямат изграден имунитет и последствията са непредвидими. По-големите деца с ковид, както и възрастните вече се лекуват предимно у дома, показват наблюденията на специалистката.

„Рентгеновото изследване също може да разграничи грипната пневмония от ковидната пневмония. Ковидната изглежда по-различно, но това е в случай, че се стигне до снимка“, казва тя. Ако пациентът има пневмония, приемането му в болница е задължително.

 

Лечението

 

Лечението на грипа и на ковида също е по различен протокол, посочва д-р Кънчева. При грипа се включва тамифлу, още в първите дни на поставянето на диагнозата. При ковид лечението е според състоянието на конкретния пациент. Наблюденията на лекарите в Инфекциозно отделение показват, че възрастните хора почти спряха да се ваксинират срещу ковид. Към противогрипните ваксини интересът е по-голям, но моментът на поставянето им вече премина – това трябва да се случва в месеците септември – октомври, за да има време организмът да изработи нужния имунитет.

 

Съвети

 

В сезона на вирусните инфекции съветите към пациентите са: избягвайте струпванията на хора в затворени помещения, големи магазини, градски транспорт. Това важи най-вече за малките бебета – под година-две и за възрастни хора с нарушен имунитет. 

А как да процедираме, ако се почувстваме болни или неразположени?

Винаги трябва да се обадим на личния си лекар. Ако това се случи след 20 вечерта и в почивни дни, трябва да знаем с кой неотложен кабинет личният ни лекар има договор. Това е кабинетът, който трябва да ни приеме без направление и без заплащане в това време, в което джипито ни не е на работа. В кабинета могат да окажат неотложна помощ и да изпишат лекарства, но не могат да направят изследвания или да дадат направление. Ако лекарят в кабинета прецени, че не може да се справи – тогава ни насочва за прием в болница.


Анкета

Мнения

Бизнес Мнения
Архитект: Българските ваканционни имоти са апартаменти, а не място за почивка
  11.01.2024 13:48      

Силвия Шатърова Българските ваканционни имоти не са такива и те не са рентабилни, говорим