Петък, 12 Апр 2024
    
Бизнес Бургас

По Черноморието: Командироват лекари през лятото

  12.01.2024 14:23  
По Черноморието: Командироват лекари през лятото

Дона МИТЕВА

Да може да се командироват лекари или цели медицински екипи от вътрешността на страната, така както това се случва с полицаите, предлагат от туристическото министерство.

Министърът на туризма Зарица Динкова обсъди с местните власти в региона необходимостта от спешни здравни услуги през активния туристически сезон по южното Черноморие. Този проблем ще бъде поставен и пред министъра на здравеопазването.

„Командироването да става по месец и на ротационен принцип. Трябва да видим дали можем да намерим някаква форма, защото туристите ни заслужават най-добрите условия за комфорта на своето изживяване. Но трябва да се грижим и за местните хора, услугите, които те ползват, не би трябвало качеството им да страда от това, че те имат гости“, обобщи министър Динкова.

Тя даде подробности във връзка със старта на „Програма за финансиране на маркетингови дейности на туристически услуги в Черноморските общини в Република България“.

„Общините не само работят в партньорство с министерството и с бизнеса, но и работят и с общини от вътрешността на страната. И това партньорство искаме да го разширим“, подчерта Динкова и допълни: "Започваме и нови проекти, свързани с рекламирането на страната ни, за да задълбочим партньорството си с местните власти и бизнеса".

За да няма лятото ескалация на стари проблеми в разговорите с местната власт министър Динкова е очертала проблемните теми: канализация, водоснабдяване, инфраструктура. Целта е кметовете да бъдат подкрепени пред другите институции в техните искания за решаването им, за да се посрещне по по-добър начин туристическият сезон.

Министър Динкова отказа да коментира категорично дали очаква да бъде  сменена по време на ротацията на правителството. „Работим добре както с премиера Николай Денков, така и с вицепремиера Мария Габриел. Всеки член на това правителство работи в него по тяхна покана. От първия ден вярвам, че давам най-доброто от себе си и работя почтено и целенасочено“, бе отговорът й на този въпрос.

Кметът Димитър Николов коментира „Програмата за финансиране на маркетингови дейности и реклама“ като начин за обогатяване на туристическия  продукт. Той не пропусна да подчертае необходимостта от повече полети до бургаското летище по време на зимния сезон и крилата на летния.

 „Южното Черноморие да предлагаме малко по-характерен елемент на събития като бялото кукерство, нестинарите, събития свързани с легендата на Балдуин и Аквекалиде“, даде пример Николов за местни атракции, които да заинтригуват чужденците не само през лятото.

Той спомена и съвместните пакети, които да се правят с община Казанлък, с техния празник на розата, който пък ще бъде предсезон за  Южното Черноморието.

Кметът допълни, че са коментирани пред министър Динкова от неговите колеги още проблеми като  това, че е време да се подобри пропускателната способност на КПП Малко Търново, притесненията с Язовир Ясна поляна.

 

 


Анкета

Мнения

Бизнес Мнения
Архитект: Българските ваканционни имоти са апартаменти, а не място за почивка
  11.01.2024 13:48      

Силвия Шатърова Българските ваканционни имоти не са такива и те не са рентабилни, говорим