Събота, 13 Апр 2024
    
Бургас

Приютът за бездомни е почти пълен

  12.01.2024 16:51  
Приютът за бездомни е почти пълен

90% от домуващите са стари познайници на екипа от години

Дона МИТЕВА

До края на седмицата капацитетът на Центъра за временно настаняване на бездомни в Бургас ще бъде запълнен. В момента там са настанени 25 потребители, от които 3 жени.

„Всеки момент чакаме още няколко човека да дойдат. До края на седмицата капацитетът на Центъра, който е 30 души, ще бъде запълнен“, коментира Илиян Павлов, управител.

Предвид минусовите температури в момента в града той успокоява, че при нужда има възможност да бъдат настанени и допълнително нуждаещи се.

„Ако има нужда – хората ще бъдат прибрани. Имаме легла на два етажа има и походни. Никого няма да оставим на улицата, стига да отговаря на изискванията“, допълва управителят.

А основното изискване е домуващият да не употребява алкохол в Центъра и да не се прибира там пиян, както и и да е психически и физически здрав. Не е тайна, че има такива бездомници, които предпочитат студ на улицата, но да не се разделят с бутилката.

Има и такива, на които е осигурен покрив и топлина, но през деня просят и вместо за хляб парите, които милостиви хора им дават, употребяват за алкохол.

„Случвало се е да има и такива, които не спазват условието да не пият в Центъра. Ако вземат да се напиват, изкарваме ги навън, за да изтрезнеят – един път, втори път и ако това стане система, не ги приемаме повече, защото така е записано в правилника. Самите останали потребители не ги искат, те създават проблеми и на персонала“, обяснява Павлов.

90% от домуващите са стари познайници на екипа от години, на които се опитват да помогнат дори с търсене на работа. И ако сега, през зимата е по-трудно, то летните месеци са намирали препитание на част от домуващите, от което обаче те са се възползвали ден до пладне.

„Неведнъж, особено през топлите месеци, сме намирали работа на наши домуващи, но проблемът е в това, че те отиват ден – два, работят и след това напускат с мотива, че им е трудно, че не им харесва. Просто защото нямат трудови навици и не желаят да ги добият. Освен това част от тях са възрастни, по-младите пък имат някакви заболявания“, разказва Павлов.

Престоят на бездомник в Центъра е три месеца плюс още три при крайна нужда. Обикновено те се ориентират добре и си планират времето така, че да се възползват от топлина и храна през студените месеци. Има обаче и такива, които и за това не могат да си направят добре сметката.

 


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Кметът на Бургас: Не съм изненадан, че областният управител спря решението за увеличение на таксата за синя зона
  12.01.2024 16:36      

Воъбще не съм изненадан от решението на областния управител на Бургас да спре гласуваното от