Събота, 13 Апр 2024
    
Бургас

Обрат: Втората пожарна служба няма да е в „Акациите“

  12.01.2024 11:22  
Обрат: Втората пожарна служба няма да е в „Акациите“

Логистика. Изнесен екип и нова сграда се предвижда да има и до „Капчето“

 

Георги РУСИНОВ

 

Втората пожарна служба в Бургас е една от темите, която от години търпи застой. Така необходимата втора сграда на пожарната в морския град по план трябваше да се построи в квартал „Акациите“. Първо в „Черноморски фар“ директорът на РДПБЗН-Бургас комисар Николай Николаев съобщи, че намеренията им са претърпели обрат, заради развитието на града в посока Ветрен. Така вместо в „Акациите“, втората пожарна служба ще се намира в комплекс „Изгрев“.

„Правим промяна на проектното предложение и това забавя неговото стартиране на изграждане. Спряхме процедурата за строителство в „Акациите“, което не беше започнало. Искаме да насочим усилията си в посока Ветрен. МВР е собственик на голям имот в района на Жандармерията. През 2023-та направихме постъпки за отделяне на част от този имот за пожарни нужди. Разговаряно е с ръководството на Жандармерията, както на областно ниво, така и на национално и сме в посока между зала „Арена Бургас“ и Жандармерията да се определи терен, който през тази година да го оформим като проект, да променим настоящия ни проект, за да може да пасне на новия терен и да стартираме процедурите“, коментира комисар Николаев.

Той изрази надежда строителството да стартира през 2025-а.

„Това ще позволи на екипите ни по-бързо да стигат до „Славейков“, „Сарафово“ и „Ветрен“. Планираме този имот да има връзка и изход с булеварда и вътрешни улици на „Изгрев“, посочи директорът на РДПБЗН-Бургас.

Освен това намеренията на комисар Николаев са да има и изнесен екип в района на „Капчето“, който да обслужва комплекс „Меден рудник“ и прилежащите към него територии.

„И в момента имаме друга структура до „Мосю Бриколаж“, имаме техника. Нашето виждане е да изготвим проект и да търсим финансиране за нова сграда на това място, като ще има изнесен екип на РДПБЗН-Бургас там, за да може да обслужва района на „Меден рудник“. Нашата цел и виждане занапред е да имаме на три места дежурни екипи в Бургас, за да можем да достигаме по-бързо до всяка точка, а тук в центъра да останат по-малки автомобили като габарити за по-малките улици в ЦГЧ, „Възраждане“, „Братя Миладинови“, завърши той.

 

Какво коментира още директорът на РДПБЗН-Бургас четете в днешния брой на „Черноморски фар“!


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Кметът на Бургас: Не съм изненадан, че областният управител спря решението за увеличение на таксата за синя зона
  12.01.2024 16:36      

Воъбще не съм изненадан от решението на областния управител на Бургас да спре гласуваното от