Четвъртък, 11 Яну 2024
    
Общество

Парфюми менте заливат пазара

  12.10.2023 17:32  
Парфюми менте заливат пазара

Парфюми менте заливат пазара. Това лято митничарите са задържали над 6 млн. фалшиви стоки – голяма част от които са имитации на световни марки в козметиката. Ментетата се продават основно в интернет и примамват потребителите с атрактивни цени. Ръст на фалшивите парфюми, гримове и кремове, показват проверките и на инспекторите от патентното ведомство, разказва "На твоя страна" по Нова телевизия.

От началото на лятото всеки месец митничарите задържат средно по 2 млн. фалшиви стоки – като само през септември на границата са спрени 18 пратки с над 80 000 стоки менте – сред които и близо 36 000 опаковки фалшиви парфюми, внос за България. Козметиката влиза в топ четири на фалшифицираните стоки, които властите на границата конфискуват. Парфюмите менте имитират водещи световни марки, предлагат се на атрактивни цени и се пласират до потребителите най-вече чрез онлайн търговия. Най-често пътят им до търговската мрежа у нас започва от Турция, Хонконг, Китай, Иран и Индонезия. От патентното ведомство

Все повече сигнали за козметика-менте достига и до вносителите и търговците на оригиналните козметични марки у нас.

„Имаме сигнали от потребители, които са ползвали фалшива козметика. За съжаление с последици. Говорим за бяла козметика, парфюми основно, грижа за кожата – за съжаление там последиците за потребителя са най-видими. Нито един продукт не е български, основно от трети страни – от Далечен Изток, през Турция”, посочва Гергана Андреева от Българска национална асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика.

Според бранша – фалшификаторите стават все по-изобретателни, а ментетата все по-опасни за потребителите. „За съжаление това са продукти, които не отговарят на основните изисквания за безопасност на козметични продукти. Съдържат съставки, които не са разрешени или са по-големи концентрации, водят до различни проблеми”, твърди Андреева.

Все повече от клиентите на този козметичен салон идват тук за консултация след като са попаднали на некачествени имитации на продукти за здраве и красота, които използват всеки ден.


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Румен Радев: Авторитетът на университета днес е плод на десетилетия работа на поколенията преподаватели, отдадени на науката
  10.10.2023 11:52      

В присъствието на представителите на Академичното ръководство на висшето училище, преподаватели,