Сряда, 10 Яну 2024
    
Общество

ВАС: Певицата Милена Славова не е дискриминирала хомосексуални хора

  11.10.2023 10:33  
ВАС: Певицата Милена Славова не е дискриминирала хомосексуални хора

Повод за жалба през КЗД става публикация на певицата в личния ѝ Facebook профил

 

Върховният административен съд отмени като неправилно решение на Административен съд София-град по административно дело от 2022 г., с което е отменено решение на Комисията за защита от дискриминация във връзка с жалба, подадена срещу певицата Милена Славова от две физически лица и Младежката ЛГБТ организация “Действие“, предаде Нова ТВ. Повод за жалбата през КЗД става публикация на певицата в личния ѝ Facebook профил, където е публикуван текст със следното съдържание: „Сигурна съм, че не подкрепям гей парадите! Горко на нормалните хора, задушаваме се вече от наглостта и парадирането на разни извратеняци. И не се извинявам за думите си“.

Тази публикация беше обсъждана в интервю с Милена Славова, излъчено в „Здравей, България“, в което тя разяснява своето мнение, използвайки и изразите: „Ние ви гледаме, въпреки че не искаме“, „Виждат ви много хора, които не искат да ви виждат. И деца.“, „Натрапвате се“, „Вие сте арогантни“, „Защо трябва да се парадира с това? Аз парадирам ли с това, че харесвам мъже? Защо трябва да се парадира? Това е много лично нещо.“ „Тези деца нямат избор. Където ги заведат, там отиват“.

Именно публикацията и изказванията са възприети от двете физически лица и Младежката ЛГБТ организация “Действие“ като "съдържащи обидни определения и безпочвени обвинения в аморално поведение, насочени към ЛГБТ общността въз основа на защитен признак „сексуална ориентация“, представляващи „тормоз“. Сезираната комисия приема, че публикацията и изказването представляват личното мнение на певицата за „София прайд 2021“, което не е проява на пряка дискриминация към ЛГБТИ лица, не съдържат оскърбителни квалификации и не са форма на налагане на тормоз.

Върховните магистрати приемат, че цялостното поведение на Славова показва, че тя разграничава „участници в гей паради“ от „лица с хомосексуална ориентация“. "В неодобрението на гей парадите, изразено с ярък езиков изказ, не се забелязва вложен смисъл за отричане на правото на самоопределение на част от участниците в гей парадите. Това очевидно не е с цел накърняване достойнството на конкретно лице поради неговата сексуална ориентация, а още повече това неодобрение е в състояние да създаде по принцип враждебна, принизяваща, унизителна, обидна или застрашителна среда спрямо лица с хомосексуална ориентация като обособена група", пише в решението на ВАС.


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Румен Радев: Авторитетът на университета днес е плод на десетилетия работа на поколенията преподаватели, отдадени на науката
  10.10.2023 11:52      

В присъствието на представителите на Академичното ръководство на висшето училище, преподаватели,