Четвъртък, 11 Яну 2024
    
Общество

Служители на НСИ излизат на протест

  11.10.2023 08:13  
Служители на НСИ излизат на протест

Исканията им са за достойни заплати

 

Недоволство сред служителите на НСИ. Те излизат на първия от серия протести в цялата страна, а исканията им са за достойни заплати. От националната статистика припомнят, че протестните им акции през лятото също не доведоха до повишение на възнагражденията, а през септември министър-председателят ги помоли да проявят търпение.

Служителите в статистическия институт обаче са готови да преминат и към ефективни стачни действия, тъй като работещите в някои териториални поделения продължават да получават под 1000 лева месечно, като средното възнаграждение е под 1300 лева.

От НСИ подчертават, че размерът на заплатите им са на 114-о място от всички държавни институции. Владислав Кръстев е председател на СС на КТ „Подкрепа” в НСИ – Русе. Той призна, че брутното му възнаграждение е 1100 лв. От сектора искат в новия бюджет да бъдат заложени 50% увеличение на заплатите. „Ако НСИ спре работа няма да могат да се предоставят административни услуги на гражданите и да се събере и обработи статистическа информация за правителството, за да взима важни управленски решения”, посочи директорът на ТСБ – Русе Диана Самхарадзе.

Източник: Нова ТВ


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Румен Радев: Авторитетът на университета днес е плод на десетилетия работа на поколенията преподаватели, отдадени на науката
  10.10.2023 11:52      

В присъствието на представителите на Академичното ръководство на висшето училище, преподаватели,