Сряда, 10 Яну 2024
    
Бургас

Служители на НСИ на протест - искат достойно заплащане

  11.10.2023 11:12  
Служители на НСИ на протест -  искат достойно заплащане

Дона МИТЕВА

Служителите в Националния статистически институт в Бургас излязоха на втори протест сутрин. „Писна ни да ни унижават”, „Ще сложим край на подигравките с труда ни”, „Защо депутатите заслужават увеличение на заплатите, а ние – работниците, не?, „Без служители в НСИ няма данни” бе текстът на плакатите, които издигнаха пред сградата, където работят.

„Днешният протест е вторият, защото при първия, хората не бяха чути. Основното искане е увеличение на работните заплати. Прави се сега, когато предстои разглеждането на бюджета за следващата 2024 г.Това  вероятно ще е след местните избори”, коментира председателят на КТ „Подкрепа” Бургас Иван Костадинов. Синдикатът  стои зад протеста на НСИ служителите

 НСИ е на 114 място по размер на заплатите от 120 държавни институции,  натоварването на служителите е огромно, подчертаха протестиращите.  Сградата, в която работят се руши, техниката е стара, условията на труд не са добри, затова  се настоява и за средства за ремонт.

„Търпението ни свърши. Докато не бъдем чути ще протестираме, ще стачкуваме. Средната работна заплата в ТСБ Югоизток е 1228 лв. при средна работна заплата за страната 1957 лв. Искаме увеличение с 50% на заплатите на всички служители в администрарцията на НСИ”, каза Атанаска Кръстева, председател на синдикалната секция на КТ „Подкрепа” и началник на сектор „Бизнес статистика” в отдел „Статичестически изследвания” – ТСБ Югоизток.

„Освен че работим на терен - правим анкетни проучвания по домакинства, имаме и статистическа работа и бързаме да се върнем тук. Работата е много“, допълни тя.

Протестът подкрепи  и директорът на Териториално статистическо бюро – Югоизток - и Калина Казанджиева: „Това са справедливи искания. Не може служители с такъв професионален опит и експертиза, за да произвеждат данни за управлението, да получават такива ниски заплати”.

„1200 лева ми е заплатата, при 15 години стаж. Искаме увеличение, защото много колеги напускат, а натоварването е огромно“, коментира Добромир Ангелов, Главен експерт в отдел „Обща администрация“. Той е баща на две деца -15-годишен тийнейджър и 4- годишно момиченце и  признава, че дори децата ограничават от някои извънкласни клубове и занимания, за да могат да балансират семейния бюджет. „Като отидем до магазина – цените са много увеличени. Гледаме най-необходимото“.

 

„Натоварването при нас е огромно С много отчетни единици се работи. Бургас е четвъртата по големина област в България. Работим с 13 общини извадките са много големи. Голям брой отчети трябва да осигурим, като контрол, който трябва да осъществим преди да изпратим обработката в НСИ. Искам да кажа на хората, които ще правят бюджета за следващата година, че в тази страна има една държавна институция, която се нарича Статистика, благодарение на която те получават необходимата информация за инфлация, за цени. Без нашата информация, те, управляващите, няма как  да формират адекватна политика“, каза Кармен Димитрова, главен експерт в сектор „Бизнес статистика“, отдел „Статистически изследвания“ Бургас.

В  бургаската дирекция работят 30 души.

 


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Румен Радев: Авторитетът на университета днес е плод на десетилетия работа на поколенията преподаватели, отдадени на науката
  10.10.2023 11:52      

В присъствието на представителите на Академичното ръководство на висшето училище, преподаватели,