Сряда, 10 Яну 2024
    
Общество

„Алеф“: Консулството на България в Израел е отказало съдействие на български футболист, за да се прибере у нас

  10.10.2023 10:05  
„Алеф“: Консулството на България в Израел е отказало съдействие на български футболист, за да се прибере у нас

Причината е, че не е нито турист, нито на лечение там

 

"Хамас" не са борци за свобода и правата на палестинския народ. Тези хора извършват военни престъпления, нападения срещу цивилни хора, това е тероризъм. Това каза за "Здравей, България" София Коен, част от българската еврейска общност.

"Лашкаме се между пълно отрицание - да не можеш да повярваш, че изобщо се случва, и дълбоки тъга и отчаяние от това, че е възможно да се случи в днешния свят. Дали осъзнаваме, че това се случи толкова близо до България? Аз съм против да се питаме какви са мотивите им. Денонощия не можем да спим, защото мислим какво става с отвлечените деца и при какви условия живеят. Как майка, която е видяла как убиват детето ѝ, продължава да живее? "Хамас" са най-големият враг на палестинците в момента. Армията трябва да унищожи "Хамас", заяви тя.

От своя страна Алберта Алкалай - председател на Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф“, сподели, че е в денонощен контакт със свои близки, роднини и колеги. "Те продължават да разказват потресаващи неща. Ситуацията е много потискаща. Случилото се е много страшно, защото е удар по цивилно население - беззащитни жени и деца. Това не е конвенционална война - армия срещу армия, а е посегателство срещу най-невинните и слабите. Крайно време е да наричаме този ужас с истинското му име - война. Хората страдат, а ужасът е толкова голям, че е парализирал държавата. Има български граждани, които нямат контакти с консулството. Българският футболист национал Йоан Стоянов трябва да се прибере, но не може да го направи с помощта на консулството, защото не е нито турист, нито на лечение там. Трябва да търси други начини да се прибере. Той е с двойно гражданство", коментира тя. 

Същевременно тя отбеляза проявите на жертвоготовност и солидарност, които обхванаха цял свят. "Мнозина дават кръв доброволно. Това изключително много сплотява нацията. Израелската армия не стреля по деца и невинни жени, това е отказ от човечността. Правя аналог с Баташкото клане. Каква аргументация може да има, една война води само до отстъпление от човечността и морала. "Хамас" не могат да направят такъв удар без чужда помощ", смята Алкалай.


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Румен Радев: Авторитетът на университета днес е плод на десетилетия работа на поколенията преподаватели, отдадени на науката
  10.10.2023 11:52      

В присъствието на представителите на Академичното ръководство на висшето училище, преподаватели,