Събота, 02 Дек 2023
    
Малко Търново Общество Средец

Бежанци превърнаха Странджа в сметище

  02.09.2023 15:37  
Бежанци превърнаха Странджа в сметище

Самонастаняват се в домовете на местните, спят в леглата им

Силвия Шатърова

Бежанци превърнаха Странджа в сметище, а ръководството на странджанските общини не знае как да се справи само с проблема, след като държавните институции нехаят и се правят, че той не съществува. Боклуци, пожари, палежи в труднодостъпни места, най-чистата и красива планина е на път да се превърне в бунище и в пустиня.

За това отново алармира кметът на Средец Иван Жабов след последните пожари на места, където няма път и е невъзможно огънят да е тръгнал от случайно хвърлен фас. Още от зимата за това говорят както той, така и кметът на Малко Търново Илиян Янчев, пишат писма до институции, но никаква реакция.

„В момента състоянието на Странджа е трагично и не знам кога ще гръмне тази екобомба“, заяви Иван Жабов.

Според предписания на РИОСВ – Бургас общините трябва сами да се справят с отпадъците и да ги извозват до депата. На територията на община Средец са направени няколко доброволчески акции, като в тях се включват общинари, гранични, ловци и местни доброволци. Почистени са 90% от сметищата. Сложна е процедурата по извозване на отпадъците, техниката трябва да е специализирана, за да може да влезе в Регионалното депо в Братово, разрешителните за друг вид техника са тромави. „Да, ние се грижим, но нямаме толкова сили“, категоричен е Жабов.

Той препоръчва да се използват граждански патрули от местни хора, които живеят по границата и познават много добре района, срещу някакво заплащане. Те са хората, които знаят къде да поведат граничарите. Той е категоричен, че преминаващите нелегално държавната граница не могат да се квалифицират като мигранти, а като нарушители. Според него положението около браздата и територията около нея е трагично. Още повече, че т.нар. мигранти след като влязат в населените места вече се самонастаняват в домовете на местните хора. Влизат, къпят се, лягат в леглата им, хранят се.

„Време е да седнем на една маса и да спрем това напрежение на държавната граница, за да се почувстват нашите хора по-спокойни.

За това състояние са отговорни министерствата, които трябва да се грижат за държавната граница“, заяви още кметът на Средец.

Той обаче настоява срещите да са на място в странджанските общини и територии, държавните органи да дойдат на място, а не на „жълтите павета“.

Какво каза днес за ситуацията на границата лидерът на ГЕРБ -Бойко Борисов


Анкета

Мнения

Мнения Средец
Иван Жабов: Да бяха ме поканили и аз щях да протестирам с хората от Дюлево
  30.08.2023 13:10      

Вода за селото ще има от един от кладенците на Средец