Петък, 01 Дек 2023
    
Несебър

Община Несебър ще разкрие дневен център за хора с увреждания

  01.09.2023 17:13  
Община Несебър ще разкрие дневен център за хора с увреждания

Община Несебър планира да разкрие нова социална услуга - Дневен център за хора с увреждания с капацитет  30 потребители. Центърът ще предоставя грижа  и  обслужване на лица  в неравностойно положение и техните семейства с помощта на специализиран персонал – медицински работници, рехабилитатори и др. За нуждите на центъра ще бъде закупен автомобил, оборудван по съответни стандарти, за превозване на помощни средства за придвижване.

Това обяви днес кметът на Община Несебър Николай Димитров на среща с председателя на  Съюза на слепите в България Васил Долапчиев, Георги Колев – председател на Съюза на инвалидите в България, Чана Кирякова -  председател на Регионалната организация на съюза в Бургас и членове на общинския клуб на хората с увреждания – гр. Обзор. Обсъдени бяха още възможностите за предоставяне на транспортни услуги за инвалиди в рамките на общината и извън нея, пътната безопасност и разширяване на зоните с достъпна среда за хора с увреждания и др.

Представителите на обзорския клуб на инвалидите изказаха благодарност за работата на общината, която се включва активно във всеки проект, насочен в подкрепа на хората с увреждания и влага собствени средства в редица социални дейности.

Повод за срещата бе откриващият се днес в Обзор Фестивал на изкуството и спорта  - мостове на партньорството, чиято цел е да даде поле за изява на спортните способности и таланти  на хора в неравностойно положение.

По време на разговора кметът Димитров  заяви   съпричастността си към всяка инициатива, която стимулира  интеграцията и предоставя  възможност на хора в неравностойно положение да демонстрират своите качества и умения, да бъдат активни, да дават  своя принос към обществения живот и да бъдат равноправни участници в социалните процеси.

Г-н Димитров припомни, че община Несебър има традиции в организацията и провеждането на  събития с международно участие на хора с увреждания. Фестивалът „Несебър без граници“, който се провеждаше в Несебър в продължение на няколко години, обедини местната общност и спомогна за процесите на социалното включване, солидарност и зачитане на творческите  умения и  способностите на всеки отделен участник в събитието.

Община Несебър ще продължава да подкрепя  инициативи, целящи да насочат общественото внимание към  социалното включване, солидарността и зачитане на уменията и способностите на хората с увреждания.

Част от дългосрочната социална политика на  общината включва институционалната подкрепа към хората с увреждания  и материална издръжка на местните клубове на инвалидите.


Анкета

Мнения

Мнения Средец
Иван Жабов: Да бяха ме поканили и аз щях да протестирам с хората от Дюлево
  30.08.2023 13:10      

Вода за селото ще има от един от кладенците на Средец