Сряда, 29 Nov 2023
    
Мнения Средец

Иван Жабов: Да бяха ме поканили и аз щях да протестирам с хората от Дюлево

  30.08.2023 13:10  
Иван Жабов: Да бяха ме поканили и аз щях да протестирам с хората от Дюлево

Вода за селото ще има от един от кладенците на Средец

 

Георги РУСИНОВ

 

Кметът на Община Средец Иван Жабов обстойно коментира на пресконференция проблемът с безводието в общината. Скоро жители на село Дюлево проведоха протест. Проблемът идва от възникналата авария на язовир „Ясна поляна“, която захранва общината.

„Хората са недоволни, обаче какво да направим ние като няма вода? Специално за село Дюлево говоря в момента, защото там се направиха резки движения с протести. И като го направиха протеста да не им дойде водата? Няма вода. Общината е била сонда. Заедно с ВиК намерихме вода, която е в достатъчно количество да захрани водопроводната система на селото. Оказа се, че има високо съдържание на манган. Как да я пуснем във водопроводната система? Защо не го разбират жителите на село Дюлево? Минаваме на режим само и само, за да задоволим нуждите на хората“, заяви той.

Жабов посочи, че селото е едно от най-населените в общината.

Всички къщи се изкупиха. Няма свободно място в селото. Много млади семейства се преместиха да живеят там с децата си, заради чистия въздух и спокойствието. Комуникацията до Бургас е много добра и те си пътуват всеки ден. Но какво да направим, че няма вода? Искат да ги захраним от Средец. Как да стане това, когато „Ясна поляна“ имаше авария тази година? Правим всичко възможно да помогнем на всички села. Село Бистрец също – два водоема, няма вода. Голямо Буково - на режим също. Сонда сме били, прехвърляхме вода. Факийска река няма вода в момента. Щом в реката няма вода, откъде да я намерим ние тази вода? Село Драчево пострадаха и бяха на режим, тъй като те се захранват от трасето за „Ясна поляна“. Село Дебелт беше на режим, също от „Ясна поляна“ се захранва. Всички искат вода. Живеем в 21-и век. Но когато не е правено нещо 50 години назад и сега му се е паднал момента да се ремонтира, какво можем да направим ние? Какво зависи от нас?“, продължи кметът.

Той добави, че Община Средец също не е сред включените в мегапроекта на ВиК-Бургас, заради който някои негови колеги призовават за напускане на асоциацията.

„И като излезем от асоциацията какво? Нищо. Преди две седмици имахме среща при областния управител и тогава всички взехме решение да се започне процедура по намаляване цената на водата. Мисля, че това е първата стъпка. Вече трета година поред няма зима, няма дъждове. Аз не се сърдя на тези хора, които стачкуваха, на тези които пишат, че виновен е кмета, кметския наместник и всички по веригата. Хората трябва да разберат, че наистина този ресурс е на изчерпване и ако не направим нещо да го запазим по някакъв начин, няма да го има. И тогава да не казвам какво е казала Баба Ванга – че ще бутилираме водата и ще е най-скъпата придобивка. Всеки трябва да си прави равносметка. Като се прибере вечер на село – да пусне ли маркуча да полива градинката, райграса, доматките. Защото пак казвам – този ресурс е изчерпаем и когато нищо не влезе отгоре, когато трябва, ето това е налице. Пак казвам – не се сърдя, хората си търсят правото и са в правото си. Ако ме бяха поканили да участвам в това затваряне на пътя, може би и аз щях да участвам. Само, че не бях поканен. Не са искали среща с мен. Само пишат през медиите. Аз ходя в селата, ходя навсякъде. Не се притеснявам който ме срещне и ме пита защо няма вода да му казвам, че няма го ресурса. Искаме го, но го няма“, обясни кметът.

Жабов посочи, че се прави всичко възможно да се направи алтернативно трасе за Средец, за да се захрани техния водоем. Работи се и захранване на Дюлево от един от кладенците на града.

„Това да е едно алтернативно трасе, за да може като има проблем, както с „Ясна поляна“ тази година, да можем да качим вода горе вода във водоема, за да захраним града с вода. Търсим варианти всякакви. Има и такъв вариант за село Дюлево – да бъдат захранени от Община Средец, само че трябва да бием сонда. Тя не е обикновена, а мисля че е 300 милиметра тръба. Чакам в петък да дойдат сондьорите да огледат и да кажат евентуално какво ще струва и общината ще поеме този разход. Да ги захраним от нашите кладенци. ВиК ще изгради абсолютно всичко. Трасето за селото е изградено, сега бием сонда в шести кладенец. По този начин има някаква вероятност. Предварително установените данни показват, че има вода, с която да можем да захраним село Дюлево“, уточни градоначалникът.

Алтернативното трасе на Средец трябва да е дълго около 5 километра – от помпената станция до пътя за Факия.

„В момента уточняваме точно откъде да мине трасето. Тогава ще предадем на ВиК-Бургас, които трябва да изградят трасето. Ние ще платим предварителното проучване, а те евентуално ще платят изграждането. Някъде около 5 километра са. Не са малко, но това са алтернативните варианти за общини като нашите да се спасят от безводие“, завърши Жабов.


Анкета

Мнения

Мнения
Просветният министър: Намаляване на домашните няма да има
  28.08.2023 08:56      

Намаляване на домашните за учениците няма да има, заяви министърът на образованието Галин Цоков в