Сряда, 29 Nov 2023
    
Средец

Средец в трескава подготовка за празника си

  30.08.2023 16:57  
Средец в трескава подготовка за празника си

"Странджа пее и танцува“ е мотото, културни, кулинарни и спортни прояви ще бележат целия септември във всяко едно населено място на общината

 

Силвия Шатърова

Средец е в трескава подготовка за септември, когато градът отбелязва с поредица от събития празника си. Целият месец е с наситена програма от културни и спортни прояви. Мотото на празниците е „Странджа пее и танцува“, в тях е дадено поле на изява на местните таланти – фолклорни изпълнители и спортисти.

Още от днес, 1 септември, програмата започва с откриване на изложба, посветена на 8 години от създаването на Общински детски комплекс.

В събота ще се проведе Деветият национален фестивал „С песните на Комня“, който се доближава по известност с „Фолклорен венец Божура“ и вече има заявени над 70 участници.

Тази година във всяко едно населено място в общината са подготвени мобилни празници, които са съчетание от кулинарни и фолклорни прояви, организирани от МИГ-Средец. Такива ще има в Голямо Буково, Факия, Загорци, Момина църква, Дюлево.

На 4 септември ще бъдат наградени участниците в първия литературен конкурс на името на поета Янаки Петров. Над 1000 литературни творби са пристигнали за участие, съобщи членът на журито Станимир Димитров, като ще бъдат връчени 10 награди, както и награда на вестник „Труд“ и алманах „Море“.

Самата кулминация на празника е на 23 септември, като този път концертът е само с местни странджански таланти, известни певци като Лазар Налбантов, Ирена Станкова, Катя Георгиева, Ваня Дженезова, Костадин Михайлов, Яна Биюкова, Живко Петров.

Тогава посмъртно ще бъдат връчени и почетните отличия на летците, които са жертвали и предотвратили огромна трагедия преди години в село Загорци по време на панаир, съобщи кметът Иван Жабов.

Спортът е другият акцент по традиция в празничния афиш на Средец. Детски футболен турнир и „Моето футболно семейство“ – демонстративен мач на деца и родители е сред очакваните прояви. На 18 септември е предвиден общински велопоход от Дюлево до Аврамов мост, а на 24 септември ще бъде проведено и автомобилно дрифт шоу.

За втора година в деня ще има и ретро парад на стари автомобили, които се много интересни за местната публика, заяви Марин Димов, организатор на спортната част в програмата.

 


Анкета

Мнения

Мнения
Просветният министър: Намаляване на домашните няма да има
  28.08.2023 08:56      

Намаляване на домашните за учениците няма да има, заяви министърът на образованието Галин Цоков в