Петък, 01 Дек 2023
    
Приморско

Приморско и Китен готвят силен финал на летния сезон

  01.09.2023 13:47  
Приморско и Китен готвят силен финал на летния сезон

Над 60 събития са организирани това лято от Община Приморско

Въпреки трудностите се отчита над 11% ръст на нощувките на българските и чужди туристи

 

Приморско и Китен готвят силен финал на туристическия сезон с две мащабни събития. На 2 септември в Приморско ще се проведе за осми път най-големият крос триатлон у нас – “Лъвско сърце”. В него се очаква да се включат общо над 500 участници в индивидуалната и отборна щафетна надпревара. От 3 до 10 септември в курорта се съберат стотици фенове в рамките на 17-ото издание на традиционния “Оффроуд събор Приморско”. От 6 до 10 септември Китен пък отново ще се превърне в столица на фолклора със седмото издание на Националната фолклорна среща „Китен и приятели“ 2023 г.  Събитието няма конкурсен характер, а цели да събере изпълнители и ансамбли от цялата страна, които да споделят таланта и любовта си към автентичния български фолклор.

Двете събития са част от мащабната програма, която Община Приморско реализира през Сезон 2023. Общо над 60 фестивала, концерта, оперни и театрални спектакли, спортни мероприятия, представяния на книги, пленери и изложби, тематични уикенди и изненади за детската публика.

„Екипът на Община Приморско и нашите партньори положихме сериозни усилия, за да създадем необходимата организация и да предложим на туристите и местните жители разнообразни преживявания, които да добавят стойност към сезона. Гордеем се, че през годините успяхме да наложим събития, да съхраняваме и създаваме традиции, които са емблематични за двата курорта. Оперният фестивал на тракийското светилище Бегликташ, който е уникален, това лято пожъна изключителен успех. Можем да се похвалим и с едни от най-мащабните фолклорни събития у нас. Спортните събития, сред които най-значимите са детският футболен турнир и ултра крос триатлонът също събират хиляди посетители и любители на спорта.”, обобщава кметът на Община Приморско д-р Димитър Германов. “Всичко това от една страна е свързано с политиката ни за развитие на спорта и културата, и от друга подкрепя визията ни Приморско и Китен да предлагат различни възможности за чудесна лятна ваканция на туристи с различен профил и интереси.”, допълва той.

Организирането на мащабни събития през септември е част от стратегията на Община Приморско за постигане на силен финал и удължаване на летния сезон, с което се създават ползи за туристическия бранш и местния бизнес в региона.

„Тази година бяхме изправени пред редица сериозни предизвикателства – от лошото време през юни, през негативната кампания за чистотата на морската вода, която се поддържаше през целия сезон до напрежението, което се създаде около спешния ремонт на пречиствателната станция към язовир Ясна поляна. Всичко това усложни изключително много обстановката, в която трябваше да работим рамо до рамо с бизнеса, за да обезпечим заедно един добър сезон.“, обяснява д-р Германов. “Въпреки трудностите и сериозните притеснения обаче към момента резултатите показват, сме се справили добре с над 11% ръст на нощувките на български и чужди туристи, ако изключим от статистиката украинските граждани, с които ситуацията през последните две години е по-специфична.”, категоричен е той.

Увеличението с 11% се отчита за периода от началото на годината до 25 август в сравнение със същия период на 2022 година на база регистрирани нощувки в единната национална система. Статистиката не обхваща нощувките, реализирани от украински граждани, които през 2022 година бяха обект на специални програми и не са индикативни за летния туристически сезон.

За да бъде обезпечен успешен летен сезон, преди старта му Община Приморско реализира и редица инфраструктурни проекти – ремонт на улици, ново осветление, 200 нови паркоместа, брегоукрепване и изцяло нова крайбрежна алея в Китен, озеленяване и др. Организирана бе и комуникационна и рекламна кампания на национално ниво за представяне на двата курорта, като атрактивни летни дестинации.


Анкета

Мнения

Мнения Средец
Иван Жабов: Да бяха ме поканили и аз щях да протестирам с хората от Дюлево
  30.08.2023 13:10      

Вода за селото ще има от един от кладенците на Средец