Неделя, 11 Сеп 2022
    
Бизнес Общество

Сафридът или войната докараха делфините по Южното Черноморие

  12.06.2022 12:04  
Сафридът или войната докараха делфините по Южното Черноморие

Две са хипотезите за масовия мор - военните действия или епидемия сред бозайниците

Силвия ШАТЪРОВА

Множество сигнали за мъртви и пострадали делфини по Черноморието стреснаха рибари и еколози през последните дни.

Предположенията на рибари и експерти са, че морските бозайници са пострадали от военните действия в Украйна.

55 са откритите мъртви или бедстващи делфини от началото на годината в Бургаския регион от Обзор до Резово, каза пред „Черноморски фар“ Мария Андреева, експерт в екоинспекцията в Бургас.

По думите ѝ причините за смъртта могат да бъдат всякакви, защото и те са бозайници като нас и страдат от различни болести. Последствията от войната не са изключени, каза Андреева. Четирите екземпляра, които са открити в резерват „Ромотамо“, са транспортирани до Тракийския университет в Стара Загора, където през седмицата им бе направена аутопсия и ще станат ясни причините за смъртта им. Ветеринари обаче казват, че трудно ще докажат причината, защото телата им са били докарани в процес на разлагане.

Факт е, че този екземпляр, който е открит в устието на Ропотамо, е бил със странни рани от обгаряния по кожата.

Статистиката на РИОСВ-Бургас сочи, че най-много са били открити мъртви бозайници през 2016 година - 180, следващите три години са по 70 на година. Пред 2020 те са 114, а през 2021 -само 40. На този фон откритите от началото на годината 55 се водят като завишение.

Повечето от откритите 55 мъртви делфина са т.нар. свежи трупове, казват специалисти, досега обикновено са били в напреднал стадий.

Хипотезите за това са две - войната или някаква епидемия сред бозайниците е причина за масовия мор.

Атанас Русев от сдружение "Да запазим Корал" е станал свидетел на много ранени делфини на юг от Китен. Той разказа за четирите делфина, които са открити край Ропотамо. Те са били живи, но по телата им е имало много наранявания и изгаряния. Русев предполага, че причина за това са звукови удари или експлозии в морето, което е вероятно вследствие на войната в Украйна. Единият делфин е бил с изгаряния половин-един метър, което не може да се случи от слънцето, каза Русев, цитиран от БНТ.

При аутопсията на два делфина в Румъния са установени нарушение на органа, който им служи за ориентиране.

Русев заяви още, че техен колега от Украйна докладва за стотици случаи по украинското крайбрежие със същите причини.

Преди два дни рибарят Георги Желев е спасил поредния делфин. С други рибари открили живи делфини в даляна, които не могат да излязат. Желев казва, че от дългогодишния му опит вижда такова нещо за първи път. Делфините са загубили ориентация и не могат да преодолеят препятствията, да различат ултр

ултразвука, който се излъчва от устройства, прикрепени към даляна и влизат в него. Рибарят е категоричен, че е увредено средното ухо на делфините и това е заради войната в Украйна

Рибарите забелязват още, че делфините тази година не са много активни, не късат мрежите и не ги заобикалят, както друга година. Хората са спасили над 50 делфина само тази година.

През последния уикенд бургазлии и гости по Южното Черноморие снимаха не един и два клипа с делфини близо до крайбрежието. Обичайно те се появяват през юли.

Вижте нашата тема в развитие

Какво мислят ветеринарите за смъртните случаи

 


Анкета

Мнения

Бизнес Мнения
Николай НЕДЯЛКОВ: Обществените услуги в един „умен“ град трябва да следват нуждите на гражданите, а не обратното
  12.06.2022 08:34      

Николай Недялков има повече от 20 години опит в ИТ сферата. Завършва специалност &bdq